Omstreden 538 Oranjedag gaat niet door na commotie

De burgemeester van Breda geeft geen vergunning voor het Fieldlab-testevenement 538 Oranjedag, dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Vanwege de oplopende maatschappelijke onrust kan het evenement ‘niet meer veilig en verantwoord plaatsvinden’.

Het Parool
Publiek tijdens 538 Koningsdag in 2018.  Beeld ANP Kippa
Publiek tijdens 538 Koningsdag in 2018.Beeld ANP Kippa

“Er is zoveel commotie en onrust hierover. Dat is doodzonde, maar het is niet anders,” aldus burgemeester Paul Depla. Radio 538 komt nu met een alternatief Koningsdagfeest.

Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, maar de politie kreeg volgens de gemeente steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zou trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. “Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld,” aldus Depla.

Radiozender 538 en Fieldlab hebben begrip voor de keuze. Er was geen manier meer mogelijk om het evenement veilig te laten verlopen, laat een woordvoerder van 538 desgevraagd weten. “Op het moment dat de veiligheid door de gemeente niet gegarandeerd kan worden, hebben we geen andere keuze dan het evenement te cancelen,” aldus de zegsman.

De afgelasting van 538 Oranjedag maakt wel ‘een deukje’ in het onderzoeksprogramma van Fieldlab. Het festival zou plaatsvinden op het Chasséveld in Breda en zou het grootste proefevenement tot nu toe zijn. “Dit zet een streep door een belangrijk deel van ons onderzoek, namelijk de fase waarin wij eerder opgedane ervaringen willen toetsen met een groter publiek.”

Petitie

Op het testevenement kwam hevige kritiek. Ruim 370.000 sympathisanten ondertekenden de petitie die chirurg Rogier Crolla zaterdag startte om ervoor te zorgen dat het feest niet door zou gaan. Crolla vindt het proefevenement minachtend richting de zorgmedewerkers van het Bredase ziekenhuis dat 400 meter bij het feestterrein vandaan staat. ‘We hebben met zijn allen laten zien dat het gezond verstand kan zegevieren! Al diegenen die dit steunden en verder verspreid hebben zeer, zeer bedankt. Om ons statement af te ronden zal de petitie morgen alsnog, met dankzegging en zonder taalfouten, worden aangeboden,’ reageert hij via Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet

Ook het Amphia Ziekenhuis, waar Crolla werkzaam is, is opgelucht dat het feest niet doorgaat. Een woordvoerder zegt dat de zorgprofessionals blij hebben gereageerd op het nieuws. “De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een verstandig besluit. Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen,” aldus de woordvoerder.

Dolksteek

De politiebond had ook kritiek en overwoog een actie. Verder waren de Bredase horeca en lokale politiek niet te spreken over de keuze van de gemeente. Horecaondernemers beschouwden het evenement ‘als een dolksteek in de rug’ omdat zij al maandenlang hun deuren gesloten moeten houden. “Een kabinet dat ballen had gehad, had zelf het besluit genomen om de op 24 april geplande 538 Oranjedag niet door te laten gaan,” zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda. Volgens De Vos gooit het kabinet met dit soort testevenementen bommen op de stedelijke verhoudingen, omdat de verantwoordelijkheid ervan bij lokale overheden ligt. “Dit initiatief komt vanuit de overheid. Dan moet je er ook voor gaan staan.”

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge dacht dat ‘de risico’s verantwoord waren’. Hij wees er eerder op dat er al proefevenementen met enkele duizenden bezoekers zijn geweest, en dat daar voor zover bekend geen grote groepen mensen het coronavirus hebben opgelopen. Alle bezoekers zouden vooraf getest worden. De minister benadrukte dat het belangrijk is te oefenen met het soort evenementen dat het kabinet straks weer op grotere schaal mogelijk wil maken. “Dat zijn stappen die nodig zijn voor het heropenen van de samenleving.”

Opbouw in volle gang

De opbouw van het feestterrein was vandaag in volle gang. Vrachtwagens en heftrucks reden af en aan. Maar door de onrust zag de gemeente geen andere optie dan geen vergunning te verlenen. “De omstandigheden van het evenement zijn zo veranderd dat het leidt tot onaanvaardbare risico’s voor de openbare orde en veiligheid,” aldus de gemeente. “Daarnaast ligt er een negatief advies van de GHOR over het Fieldlab.”

Voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR laat weten dat een Fieldlab-evenement met 10.000 mensen in de coronafase waarin we nu zitten wel heel veel is. “Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda,” zegt hij. De GGD heeft volgens hem wel ‘steun voor het idee met experimenten, pilots en Fieldlabs waarmee je de samenleving langzaam maar zeker weer gaat openstellen’. Maar de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen zijn volgens Rouvoet nog te hoog.

Vals alarm

Op dinsdag 27 april viert 538 Koningsdag op een alternatieve manier, online. “We gaan er alles aan doen om samen met de 538-dj’s en artiesten alsnog op 27 april het koningsdaggevoel bij 17 miljoen mensen thuis te brengen.”

Alle mensen die een kaart hebben gekocht voor 538 Oranjedag krijgen automatisch hun geld terug. Het geld wordt zo snel mogelijk teruggestort. Ook alle winnaars van VakantieVeilingen krijgen vanzelfsprekend het voltallige door hen betaalde bedrag voor een kaartje terug overgemaakt op hun rekening. Sommigen hadden 15.000 euro geboden. “Zij zijn inmiddels geïnformeerd. Voor de Voedselbank - het goede doel waar de opbrengt naartoe zou gaan- betekent dit inderdaad nu geen extra bijdrage vanuit de 538 Koningsdag. We gaan kijken of zich binnenkort een nieuwe gelegenheid voordoet, want wij dragen de Voedselbank een warm hart toe,” aldus een woordvoerder van de Veilingsite.

“Toch teleurstellend,” reageert Radio 538-dj Coen Swijnenberg tijdens De Coen en Sander Show. “We hopen allemaal dat er meer mogelijk is qua evenementen. Maar we zien ook dat de gemeente niet doof is voor de signalen eromheen. Het lastige is hier denk ik ook: je doet het nooit goed, want er is veel kritiek. Aan de andere kant, stromen nu ook de teleurgestelde reacties binnen van feestgangers die graag waren gegaan.”

Collega Sander Lantinga vult hem aan: “Tja, je moet toch een keer een eerste stap gaan maken als je terug wil naar grote evenementen en voetbalwedstrijden met volle tribunes. Je moet ergens beginnen? Maar dan misschien niet met een feest op een parkeerplaats in Breda vlak bij een ziekenhuis.”

Enige verstandige besluit

Volgens Paul Stamsnijder van de Reputatiegroep konden Breda en 538 niet anders dan het feest afgelasten. “Ze hebben, op basis van de huidige gezondheidstoestand, het enige verstandige besluit genomen.” Stamsnijder vindt de argumentatie van de Bredase burgemeester Paul Depla wel ‘vrij dun’. “Eigenlijk zegt de burgemeester dat het besluit als het ware ‘voor hem’ is genomen. Hij kon door alle ophef niet anders. Zou het niet veel sterker zijn geweest als hij zelf het initiatief had genomen het op basis van gezondheidsargumenten af te gelasten?”

De commotie over dit feest staat volgens Stamsnijder symbool voor ‘de spanning tussen gevoel en verstand’. “Die spanning is nu op allerlei terreinen voelbaar in Nederland. Aan de ene kant willen we heel graag weer van alles, maar aan de andere kant liggen de ziekenhuizen en ic’s nog vol en moeten we nog op de rem trappen.”

Stamsnijder denkt dat er rond dit besluit ook nogal wat spanning is ontstaan in het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. “Ik kan me niet voorstellen dat de andere burgemeesters achter het oorspronkelijke besluit van Breda stonden om dit massale feest gewoon doorgang te laten vinden. Zeker niet als je bedenkt hoe zwaar de lokale horeca het in alle gemeenten heeft.” Zender 538 zal, denkt hij, geen reputatieschade van dit debacle ondervinden. “Radio 538 staat voor muziek, feest, vrijheid, dus dat die graag zo’n feest wilde, zal niemand de zender kwalijk nemen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden