Omroep Zwart veroordeelt incident rond Akwasi

Omroep Zwart veroordeelt het gedrag dat oprichter Akwasi onlangs vertoonde tijdens een interview op NPO Radio 1. ‘Wat er tijdens het interview is voorgevallen, is absoluut niet in lijn met onze koers en missie,’ schrijft de omroep in een verklaring op sociale media.

Leon van Wijk
Akwasi.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Akwasi.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De reactie van de omroep komt ruim twee weken nadat het incident plaatsvond en een week nadat het werd uitgezonden. Akwasi vond dat het tijdens het interview te veel ging over zijn omstreden speech op de Dam, pakte laptops van de makers af en dwong de presentator de opname te wissen.

De omroep geeft de verklaring omdat er vragen binnen zijn gekomen over de ‘journalistieke waarden en het belang van een vrije pers’ voor de organisatie. ‘Laat er vooral geen misverstand over bestaan: wij veroordelen wat er tijdens dat interview is gebeurd,’ aldus de omroep.

Tekst gaat verder onder foto.

‘Persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en respect voor het journalistieke vak zijn wat ons betreft cruciaal en staan nooit ter discussie,’ valt verder te lezen. ‘Wat er tijdens het interview is voorgevallen, is absoluut niet in lijn met onze koers en missie. We vervolgen onze ambitie om de meest verbindende omroep van Nederland te worden. Waar iedereen wordt gehoord en iedereen wordt gezien.’

Laptops

Akwasi, die de omroep samen met Gianni Grot begon, kwam vorige week onder vuur te liggen nadat het EO-programma Dit is de dag een interview had uitgezonden waarin de rapper zich volgens Radio 1 ‘bedreigend’ had gedragen.

Na een vraag over zijn speech op de Dam liep hij boos weg, pakte hij twee laptops van de EO af en dwong hij presentator Hans van der Steeg de opname van het gesprek te verwijderen. De journalist deed dat, maar had nog een back-up die dus alsnog werd uitgezonden.

Na het incident bood Akwasi zijn excuses aan en liet hij weten zich te beraden op zijn rol bij Omroep Zwart, die werd gelanceerd voor meer diversiteit en kleur op de Nederlandse televisie.

Radio 1 en de EO zagen zich met het uitzenden van het gesprek gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten. “Een dergelijke intimidatie is ronduit kwalijk en bedreigend jegens de betrokken journalist,” aldus algemeen secretaris Thomas Bruning tegen de zender. “Journalisten moeten in vrijheid en ongehinderd hun werk kunnen doen, ook als de geïnterviewde zijn uitspraken achteraf betreurt. Zeker een publieke figuur als Akwasi zou zich hiervan terdege bewust moeten zijn.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden