Omroep Zwart en ON toegelaten tot omroepbestel

Ongehoord Nederland en Omroep Zwart mogen beide als aspirant-omroep programma’s gaan uitzenden bij de publieke omroep. Demissionair minister Arie Slob (Media) waarschuwt Ongehoord Nederland wel. “Er is geen plaats voor het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie.”

Marlies van Leeuwen
Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland. Beeld ANP
Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland.Beeld ANP

Beide omroepen voldoen aan de wettelijke eisen om tot het publieke bestel toe te treden. Zo hebben zij voor eind vorig jaar minimaal 50.000 leden aan zich weten te binden. Adviseurs van de minister, zoals het Commissariaat voor de Media (CvdM), hadden wel kritische opmerkingen over de nieuwe aspiranten. Zo concluderen ze dat de structurele diskwalificatie van de NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening door Ongehoord Nederland (ON) het publieke bestel ‘grote schade’ kan toebrengen.

Slob kan zich vinden in die zorgen. “De publieke omroep is er voor iedereen. Met ruimte voor nieuwe omroepen blijft ons bestel open en divers en veel verschillende doelgroepen aanspreken. Maar er zijn ook grenzen. Binnen de publieke omroep is geen plaats voor het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie. Iedere omroep binnen dit bestel is medeverantwoordelijk om dit unieke bestel in stand te houden. Dit geldt ook voor de nieuwe toetreders. Hier zal ik scherp op toezien.”

Hij heeft zowel Ongehoord Nederland als Omroep Zwart naar hun ideeën hierover gevraagd. Beide nieuwkomers zeggen dat ze zich zullen houden aan de Mediawet en de gedragsnormen van de NPO. Wie die aan zijn laars lapt, kan de omroepstatus verliezen.

Niet onomstreden

Zowel Ongehoord Nederland als Omroep Zwart zijn niet onomstreden. Rapper Akwasi, lange tijd het boegbeeld van Omroep Zwart, raakte in opspraak om zijn uitspraken over Zwarte Piet bij een demonstratie. Ook liep hij in december weg bij een radio-interview en nam daarbij de laptops van de EO-presentator mee. Vervolgens eiste hij dat het interview gewist zou worden, anders zou hij de laptops niet teruggeven. Later bood hij voor zijn gedrag zijn excuses aan, waarop de EO besloot geen aangifte te doen en het OM niet tot vervolging overging.

Binnen de top van Ongehoord Nederland, opgericht door oud-oorlogsverslaggever Arnold Karskens, heeft het flink gerommeld. Zo moest regisseur Haye van der Heyden het veld ruimen vanwege Holocaust-uitspraken. Ook programmamaker Ybeltje Berckmoes vertrok, omdat er ‘te weinig ruimte was voor spirituele en andersoortige ervaringen’. Zij kreeg veel kritiek op een ‘interview met Pim Fortuyn’ via medium Robbert van den Broeke in de online uitzendingen die ON al een tijdje maakt. Daarin vroeg ze aan de vermoorde politicus via het medium ‘Pim, mag ik je tutoyeren?’

Huidige aspiranten WNL, Human en PowNed treden formeel toe tot het publieke bestel. Zij moeten wel gaan samenwerken: Human met VPRO, WNL met Omroep Max en PowNed met AvroTros.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden