Nieuws

Omroep Brabant haalt logo’s van auto’s wegens bedreigingen

Omroep Brabant haalt alle logo’s en stickers van de satelliet- en bedrijfswagens. De reden is de aanhoudende stroom bedreigingen van medewerkers van de omroep, bevestigt hoofdredacteur Renzo Veenstra.

Het Parool
Tijdens het duel NAC-NEC  had Omroep Brabant bij het stadion op een hoogwerker een camera staan, die middels de satellietwagen zorgde voor een liveverbinding. Toen er rellen uitbraken, moesten de journalisten vluchten, werd de verbinding verbroken en raakte de satellietwagen beschadigd. Beeld Novum RegioFoto/ANP
Tijdens het duel NAC-NEC had Omroep Brabant bij het stadion op een hoogwerker een camera staan, die middels de satellietwagen zorgde voor een liveverbinding. Toen er rellen uitbraken, moesten de journalisten vluchten, werd de verbinding verbroken en raakte de satellietwagen beschadigd.Beeld Novum RegioFoto/ANP

De ingreep staat niet op zichzelf. Eerder besloot ook de NOS alle logo’s en stickers om die reden van hun wagens te halen. Veenstra stelt dat verslaggevers zich veilig moeten voelen in hun auto, zeker als situaties waar zij verslag van doen een bedreigend karakter krijgen. Zij voelen zich nu niet veilig. Veenstra zegt dat de auto’s door de logo’s ‘een soort schietschijf zijn geworden’.

Alle stickers zijn gisteren verwijderd. Veenstra noemt het een triest dieptepunt. De dreigementen worden zowel op locatie geuit als per mail of aan de telefoon. Omroep Brabant gaf eerder in de media al aan dat er met regelmaat extra beveiliging moest worden geregeld bij het hoofdkantoor vanwege alle dreigementen.

Het aantal incidenten tegen journalisten is tijdens de coronacrisis flink toegenomen. Met regelmaat worden journalisten belaagd, bespuugd of nageschreeuwd tijdens protesten tegen de coronamaatregelen of op plekken waar de maatregelen niet worden nageleefd. Zo vonden er geweldsincidenten plaats tegen journalisten bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel.

Gebrek aan veiligheid

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), vindt het besluit van Omroep Brabant ‘triest maar helaas begrijpelijk’. De NVJ is bezorgd over toenemend geweld tegen medewerkers van media. “Dit zal zeker niet de laatste maatregel zijn die een medium neemt,” aldus Bruning. Vorige maand besloot Omroep Gelderland geen verslag meer te doen rond voetbalstadions en bij risicodemonstraties, nadat verslaggevers van de omroep waren belaagd tijdens ongeregeldheden na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse.

Hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, zegt namens het Genootschap van Hoofdredacteuren begrip te hebben voor de stap van Omroep Brabant. “Zeer spijtig dat het onvermijdelijk is geworden,” aldus Gelauff in een reactie. De voorzitter van het genootschap noemt het besluit verder ‘alleszeggend over de druk op de journalistiek en het gebrek aan veiligheid waarin de journalistiek moet opereren’.

Uit recente cijfers van de NVJ blijkt dat ruim acht op de tien journalisten (82 procent) het afgelopen jaar weleens te maken hebben gehad met agressie of bedreiging. Dat is een toename van 20 procent vergeleken met 2017. Zo’n 29 procent zegt maandelijks of zelfs vaker slachtoffer te zijn van een dergelijk incidenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden