Nieuws

OM start onderzoek naar Viruswaarheid-leider Willem Engel na massa-aangifte

Het Openbaar Ministerie start een ‘oriënterend onderzoek’ naar de handelingen van Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Dat is besloten na de massa-aangifte die in december tegen hem werd ingediend. ‘De aangifte geeft voldoende aanleiding voor het starten van een oriënterend onderzoek.’

Het Parool
Viruswaarheid-voorman Willem Engel samen met demonstranten onderweg van het Oosterpark naar het Museumplein tijdens een actie van Nederland in Verzet. Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar Engel. Beeld ANP
Viruswaarheid-voorman Willem Engel samen met demonstranten onderweg van het Oosterpark naar het Museumplein tijdens een actie van Nederland in Verzet. Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar Engel.Beeld ANP

Het onderzoek staat los van de aangifte die D66-leider Sigrid Kaag tegen hem gaat doen. Engel maakt zich volgens de ruim 22.500 ondertekenaars van de massa-aangifte al maanden schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk. Initiatiefnemer Norbert Dikkeboom verzamelde vorig jaar tal van uitspraken van Engel, die volgens hem ronduit strafbaar zijn.

“Hij levert op geen enkele, maar dan ook geen enkele manier een bijdrage in het debat, maar veroorzaakt met zijn leugens destabilisatie en polarisatie in de samenleving,” aldus Dikkeboom, die van de ‘grootste collectieve aangifte in de Nederlandse geschiedenis’ spreekt.

Leeft in maatschappij

Het Openbaar Ministerie laat een eenheid van de politie nu onderzoek doen naar mogelijk strafbare feiten die door Engel zouden zijn gepleegd. Dit onderzoek staat onder leiding van de officier van justitie. Die bepaalt uiteindelijk of het OM een strafrechtelijke vervolging tegen Engel gaat instellen.

Een woordvoerder van justitie kan nog niets zeggen over de duur van het oriënterende onderzoek. “Het is niet één persoon die de aangifte heeft ondertekend maar heel veel mensen. Dat geeft aan dat het leeft in de maatschappij, dus daar houden wij rekening mee,” zei persofficier Daniëlle van Zetten eerder.

Tribunalen

De massa-aangifte tegen Engel is overigens uitgebreid. De laatste aanklacht, bedreiging, voegde Dikkeboom eerder deze maand nog aan de aangifte toe. Dat deed hij na uitspraken van hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels in EenVandaag. In een item over politici die bedreigd worden zei Zwinkels dat hij uitspraken over tribunalen ‘echt gevaarlijk’ vindt.

“Dat zijn verkapte doodsbedreigingen en zo zien wij dat ook,” zei Zwinkels in de uitzending begin januari. Uitspraken als ‘jouw tijd komt nog wel’ of ‘je moet je gaan verantwoorden voor een tribunaal’ komen volgens de hoofdofficier al snel in de buurt van een strafbare doodsbedreiging. “Daar vervolgen wij ook mensen voor, en daar worden mensen ook voor veroordeeld door de rechter.”

Dikkeboom verzamelde daarna naar eigen zeggen zo’n vijftig voorbeelden van uitspraken van Engel over tribunalen. “Hij heeft het er te pas en te onpas over, bij demonstraties met grote groepen mensen, maar ook online. Het OM neemt de kwestie uiterst serieus. Dit eindigt pas in de rechtbank, daar ben ik van overtuigd.” Volgens Dikkeboom heeft het OM het document toegevoegd aan het dossier van de aangifte.

‘Terroristisch oogmerk’

Met zijn uitlatingen jaagt Engel een deel van de bevolking angst aan voor het beleid van de overheid en het vaccinatiebeleid, vindt Dikkeboom. ‘Engel voedt een klimaat van onveiligheid, waarbij hij de Nederlandse staat afschildert als een dictatuur (regime)’, zo valt te lezen in de aangifte. Door zijn systematische oproep het beleid van de overheid te negeren en te saboteren en herhaaldelijk te beweren dat bewindslieden strafbaar zijn en veroordeeld dienen te worden, zorgt Engel ‘voor ontwrichting van de politieke en sociale structuren in Nederland’.

Volgens Engel was de aangifte niet gebaseerd op feiten en daarmee vals. “Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn.” De coronascepticus deed op zijn beurt aangifte tegen Dikkeboom wegens smaad en laster, stalking en wegens het doen van een valse aangifte. ‘Door deze campagne voel ik mij niet veilig meer’, stond in zijn aangifte. ‘Er hoeft maar één persoon tussen te zitten die mee gaat met hem en in deze hysterie doordraait, wat voor mij grote gevolgen kan hebben.’

De Viruswaarheid-voorman beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. ‘Ik heb mijn eigen gedachtegoed over de huidige maatschappij waarin wij momenteel verkeren. Ik mag hier mijn eigen gedachte en denkwijze over hebben. Ik doe hier niemand kwaad mee en ik zet niemand aan tot haat,’ stelt hij in de aangifte. Volgens Dikkeboom moet Engel zich echter zorgen gaan maken. “Engel leeft in de illusie dat hij ongelimiteerd dingen kan zeggen. Maar als je op Twitter roept dat het je plicht is om anderen met Covid-19 te besmetten dan is dat buitengewoon strafbaar.”

Twitter

Engel ligt de afgelopen tijd in een al verhit coronadebat zwaar onder vuur. Eerder deze maand werden twee van zijn Twitteraccounts opgeschort omdat hij hij de regels zou hebben overtreden met het plaatsen van ‘manipulatieve content en spam’. Zelf denkt de Viruswaarheid-voorman dat Twitter de accounts heeft verwijderd omdat hij een foto deelde waarop het huisnummer en de postcode van minister van Financiën Sigrid Kaag zichtbaar was. Verder denkt hij dat de overheid mede achter de actie zit en wil hij een kort geding aanspannen tegen Twitter.

Kaag voelde zich bedreigd door de uitlatingen van Engel en besloot aangifte te doen. Engel zelf stelt dat iedereen al weet waar Sigrid Kaag woont, dus dat van een schending van de privacy helemaal geen sprake meer is. Daarnaast zou ze tijdens een documentaire die een tijdje geleden werd uitgezonden op de publieke omroep al ‘uitgebreid in en rond haar huis lopen en daar trots over vertellen’. “Er is helemaal geen geheim.” De aangifte van Kaag zou nog niet zijn ingediend, beweert Engel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden