OM: ‘Rapper JoeyAK overgoot ontvoerde vrouw met kokend water’

Joël H. (23), beter bekend als rapper JoeyAK, heeft een door hem en zijn vrienden ontvoerde Amsterdamse vrouw volgens justitie kokend water in haar nek gegoten en haar negen keer met een vuurwapen op haar hoofd en knie geslagen – tot ze hevig bloedde.

Paul Vugts
JoeyAK in een videoclip. Beeld Screenshot
JoeyAK in een videoclip.Beeld Screenshot

Het 31-jarige slachtoffer zegt op 31 december te zijn ontvoerd en gemarteld omdat ze een tas met 100.000 euro zou hebben gestolen die Joël H. haar vriendin in Almere in bewaring had gegeven.

Het groepje ontvoerde met de vrouw ook haar kinderen van 3 en 7 jaar. Die zouden het martelen niet hebben gezien doordat ze op een bovenverdieping waren ondergebracht.

Aanleiding van het grove geweld was een bezoek dat de vrouw eind december bracht aan haar vriendin Mandy P., in Almere. Die liet haar de tas zien met een ton aan contanten van Joël H. Een paar dagen later stal het latere slachtoffer tijdens een nieuw bezoek naar eigen zeggen een bundel van 5000 euro uit de tas.

Nadat Mandy P. de diefstal had opgemerkt, zou ze Joël H. hebben gezegd dat haar vriendin de hele tas had gestolen.

Huissleutels

In de avond van 30 december kwamen drie vrienden van de rapper – Amsterdammers Nathaniël O. (19), alias ‘B12’; Sudneyson ‘Sontje’ B. (19) en Nathaniël ‘Natha’ D. (21) – naar Amsterdam-Noord, waar het slachtoffer woont.

De mannen doorzochten haar woning, maar vonden het geld niet. De vrouw kon de buurvrouw waarschuwen, die de politie belde. De drie vluchtten toen agenten arriveerden, maar namen de huissleutels en autosleutels mee.

Joël H., die optrad in Suriname, vloog vervroegd terug en landde in de ochtend van oudejaarsdag op Schiphol. Met zijn drie vrienden zou hij de vrouw en haar kinderen op 31 december rond 19 uur ’s avonds uit haar huis hebben ontvoerd, naar het huis van Mandy P.

Joël H. zou het slachtoffer hebben gedwongen op een kruk in de woonkamer te gaan zitten, waarna hij haar met zijn vuurwapen op haar hoofd en knie zou hebben geslagen en haar kokend water in de nek hebben gegoten. De rapper zou ook hebben gedreigd haar kinderen te vermoorden. (“Ik wil je geld, anders is jouw leven en dat van je kinderen voorbij.”)

Uiteindelijk zou de vrouw hebben ‘toegegeven’ het geld te hebben gestolen en aan haar vriend te hebben gegeven. Ze zou zijn meegenomen naar de parkeerplaats tegenover het Campanile Hotel in Zuidoost, bij de Gaasperplas, waar die vriend in de nieuwjaarsnacht het geld zou komen brengen. Joël H. zat met zijn pistool achter het slachtoffer in de auto en loste een schot door het raam – en maakte daar een filmpje van, terwijl hij ‘happy new year’ riep.

Na enige tijd zou de vrouw weer naar het Almeerse huis zijn gebracht, waar de vrienden haar beurtelings bewapend bewaakten.

Eieren bakken

Op 1 januari zou Joëls oudere broer Frank H. (27) – ook rapper, met artiestennaam Drecht – naar de woning zijn gekomen en eieren hebben gebakken voor de kinderen, maar de vrouw niets hebben gegeven. Hij zou op 2 januari worden aangehouden met een pistool waarop bloed van het slachtoffer zat.

Nieuwjaarsavond bevrijdde een arrestatieteam de vrouw en haar kinderen, toen verder alleen Nathaniël O. in het huis was, met een vuurwapen binnen handbereik.

Joël H. werd aangehouden vlak bij het huis van zijn vriendin op IJburg. Hij had een pak Amerikaanse dollars bij zich. Binnen vond de politie 20.000 euro, nog duizenden dollars, een goudstaafje, héél veel peperdure merkkleding en schoenen en een geldtelmachine. In totaal zijn bij de aanhoudingen en tijdens huiszoekingen drie vuurwapens en zo’n 200.000 euro aan contanten gevonden – onder meer in drie woningen van vriendinnen. Zij bewaarden volgens justitie pakken geld voor Joël H. in onder meer een rolkoffer, een bed en een tas van Louis Vuitton.

Filmpjes

Op de telefoon van Joël H. is behalve een filmpje van het schieten ook een filmpje gevonden van zijn ‘ondervraging’ van de vrouw. Hij ontkent betrokken te zijn bij haar ontvoering en marteling en erkent alleen dat hij in de Almeerse woning is geweest. Ook de andere verdachten ontkennen hun betrokkenheid bij de misdrijven of zwijgen.

In de strafzaak tegen de vijf gedetineerde verdachten was vrijdagmorgen een inleidende zitting. Alle advocaten hadden de rechtbank verzocht de verdachten vrij te laten, maar alleen de voorlopige hechtenis van broer Frank H. wordt ‘geschorst’, omdat zijn rol kleiner lijkt dan die van de andere verdachten en hij voor zijn kinderen moet zorgen. In de zaken van de andere vier ziet de rechtbank vooralsnog voldoende aanwijzingen voor de beschuldigingen van de vrouw. Bovendien ‘is het conflict nog niet opgelost’ en hebben de meeste verdachten een strafblad, zodat herhaling dreigt.

Advocaten verdachten: geen objectieve aanknopingspunten

De advocaten van de verdachten zijn kwaad omdat ze op verzoek van de rechtbank slechts schriftelijk pleidooi hadden gehouden en waren weggebleven, vanwege de coronacrisis, terwijl Het Parool wel in de rechtszaal aanwezig was.

Advocaat Gardel Purperhart van Joël H. benadrukt dat zijn cliënt alle beschuldigingen weerspreekt. “Het Openbaar Ministerie schetst een eenzijdig beeld. Het dossier bevat geen objectieve aanknopingspunten voor het verhaal van de aangeefster,” zegt Purperhart. “Zo zit er geen DNA van cliënt op de waterkoker of op andere belangrijke plaatsen. In de woningen in Noord en Almere zijn geen sporen aangetroffen die duiden op geweld. Kennelijk is het allemaal niet zo onomstotelijk te bewijzen als wordt gesuggereerd.”

De filmpjes uit de telefoon van H. heeft Purperhart nog niet kunnen zien. “Ik heb gevraagd die aan mijn dossier toe te voegen. Uit de verslaglegging van het Openbaar Ministerie blijkt dat die persoon vragen worden gesteld, maar dat betekent nog niet dat ze is gegijzeld. De officier van justitie speculeert dat klappen zijn te horen, maar iets wat lijkt is geen bewijs.”

Dat H. tonnen heeft witgewassen, weerspreekt hij ook. Purperhart: “Hij heeft verklaard dat hij inkomsten heeft als artiest.”

Namens broer Frank H. laat advocaat Paulien Figge weten dat hij pas op 1 januari uit Suriname was teruggekeerd, een dag later dan Joël H., en dus pas ná de ‘vermeende mishandeling’ in de woning in Almere kwam.

“Hij wist niet wat speelde en dacht dat zijn broer zo halsoverkop uit Suriname was vertrokken omdat hem daar, net zoals eerder hier, op door de politie was gezegd dat hij op een dodenlijst stond. Frank wilde hem zijn inderhaast in Suriname achtergelaten koffer terugbrengen,” zegt Figge. “In die woning, die een soort buurthuis is, heeft hij niets vreemds gezien. Hij heeft inderdaad eiren gebakken voor die kinderen, omdat ze honger zeiden te hebben. Die vrouw heeft niet om eten gevraagd. Dat vuurwapen had hij net voor zijn aanhouding aangeschaft vanwege de dreiging jegens zijn broer.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden