OM: oud-wethouders Groep de Mos vormden criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie gaat de voormalige Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui aanklagen voor corruptie, meineed, omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Dat heeft het Landelijk Parket vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Lex de Jonge en Niels Klaassen en Christy Dollen
De in opspraak geraakte wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Beeld ANP
De in opspraak geraakte wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui.Beeld ANP

De meineed - het afleggen van een valse verklaring onder ede - en het lidmaatschap van de criminele organisatie zijn nieuw in de aanklacht. In oktober viel de Rijksrecherche binnen bij beide ex-wethouders en drie ondernemers in de stad. “We verdenken de wethouders ervan dat ze met groepjes ondernemers uit de horeca en het vastgoed zodanig hebben samengewerkt dat ze een criminele organisatie vormden,” meldt een woordvoerder van het OM. Hij kan niet ingaan op details van de zaak. In totaal heeft het OM nu de twee wethouders, een raadslid en vijf ondernemers uit de horeca en vastgoed op de korrel.

‘In het onderzoek komt een beeld naar voren van geldstortingen, betalingen voor het maken van een website, (promotie)filmpjes, een verkiezingscampagne en etentjes,” schrijft het OM, en ,’het lekken van vertrouwelijke informatie, voorkeursbehandelingen, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen.’

Het OM verwacht de zaak tegen de politici van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos op z’n vroegst pas eind 2021 inhoudelijk te kunnen behandelen. Dat zal dan vlak voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn. Komende week krijgen de advocaten van de verdachten het voorlopige strafdossier verstrekt. Daarmee kunnen zij zich voorbereiden op hun verhoren door de Rijksrecherche. Die verhoren zullen waarschijnlijk in september en oktober plaatsvinden.

Er wordt nog verder onderzoek gedaan na de verhoren door de Rijksrecherche.

Meineed

Volgens Justitie behoren de politici tot een criminele organisatie met enkele vastgoed - en horecaondernemers. Ook wordt een van de twee, wie is niet bekend, verdacht van het inhuren van een illegale klusjesman. Justitie verdenkt ze ook van meineed.

Een raadslid van de lokale partij Groep de Mos, waar De Mos fractievoorzitter van is, wordt verdacht van meineed en deelneming aan de vermoedelijke criminele organisatie met de horecaondernemers.

Richard de Mos is niet bereikbaar voor commentaar. Ook Guernaoui en zijn advocaat zijn vooralsnog niet bereikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden