OM legt vader Ruinerwold contactverbod op voor 90 dagen

Het Openbaar Ministerie Oost heeft een contact- en gebiedsverbod opgelegd aan Gerrit Jan van D. De vader van het ‘gezin Ruinerwold’ mag negentig dagen niet in de buurt van de woning van zijn kinderen komen.

Het Parool
Tekening van Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat is gevonden in een kelder in Ruinerwold.  Beeld ANP
Tekening van Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat is gevonden in een kelder in Ruinerwold.Beeld ANP

Ook mag hij in deze periode geen contact opnemen met een van zijn kinderen die aangifte heeft gedaan van een zedendelict.

Het OM reageert hiermee op het besluit van een Veluwse gemeente om een huisverbod niet te verlengen. Van D. kreeg het verbod op 28 april opgelegd. De gemeente greep naar het middel om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Verder laat het Openbaar Ministerie weten dat de man in een zorginstelling verblijft.

OM-woordvoerder Tineke Zwart: “Deze periode wordt onder andere gebruikt om de aangifte te beoordelen. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een passende interventie die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen.”

Van D. is de omstreden vader van het ‘gezin Ruinerwold’. Het gezin werd in oktober 2019 wereldnieuws toen één van de negen kinderen besloot het gezin te verlaten. De familie leefde toen al negen jaar in totale afzondering van de buitenwereld.

Beroerte

Waar Van D. nu in een zorginstelling verblijft, is onbekend. Zijn advocaat Robert Snorn heeft niets vernomen van de aangifte: “Ik heb hem voor het laatst gezien op 1 april. We moesten nog wat zaken afhandelen, voor zover dat ging. Hij kan nauwelijks praten. Ik verwacht dat het OM niets doet met de aangifte en gaat seponeren. Mede omdat de rechtbank hem eerder vrijliet vanwege zijn gezondheid.”

De 69-jarige Van D. heeft een hersenbloeding gehad waardoor hij verlamd is en vrijwel niet kan communiceren. De rechtbank in Assen stopte begin maart de rechtszaak tegen Van D., die verdacht werd van vrijheidsberoving van al zijn negen kinderen en onder meer seksueel misbruik van twee van hen. Vanwege de gevolgen van de beroerte was Van D. volgens de rechtbank niet in staat om terecht te staan.

Na die beslissing van de rechtban werd Van D. vrijgelaten. Hij trok in bij zijn vijf jongste kinderen, die in een gemeente op de Veluwe wonen.

Zijn komst leidde tot ophef in de buurt. Eén van die vijf jongste kinderen, die overigens allemaal meerderjarig zijn, verliet onlangs het huis op de Veluwe. De oudste vier kinderen deden uitgebreid hun verhaal in de documentaire De kinderen van Ruinerwold.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden