OM eist in hoger beroep 10 jaar cel tegen bedreiger Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep een celstraf van tien jaar tegen de Pakistaanse bedreiger van PVV-leider Geert Wilders, Junaid I.

Het gerechtshof in de rechtbank tijdens de eerste zitting in het hoger beroep van Junaid I. De 27-jarige man uit Pakistan is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf, voor het plannen van een aanslag op PVV-leider Geert Wilders.  Beeld ANP
Het gerechtshof in de rechtbank tijdens de eerste zitting in het hoger beroep van Junaid I. De 27-jarige man uit Pakistan is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf, voor het plannen van een aanslag op PVV-leider Geert Wilders.Beeld ANP

Volgens de aanklager heeft I. zich in de zomer van 2018 schuldig gemaakt aan de voorbereiding van een terroristisch misdrijf, bedreiging en opruiing. De verdachte had ‘onmiskenbaar maar één doel, hij wilde een door het volk gekozen politicus onthoofden in het Tweede Kamergebouw’, aldus de advocaat-generaal.

In eerste aanleg had het OM zes jaar celstraf geëist. De rechtbank in Den Haag ging ruim over die eis heen en veroordeelde de 28-jarige I. eind 2019 tot tien jaar gevangenisstraf. De verdachte ging in hoger beroep. Hij vindt zijn straf te hoog en zei donderdag dat hij niemand iets aan wilde doen. De advocaat-generaal acht de aantijgingen en een terroristisch oogmerk daarachter echter bewezen en vindt tien jaar cel een gerechtvaardigde straf.

Centraal Station Den Haag

I. werd in augustus 2018 aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag aankondigt op Wilders of de Tweede Kamer. Aanleiding was de wedstrijd voor spotprenten over de profeet Mohammed die de politicus had uitgeschreven.

De verdachte was daar boos over en kwam vanuit Frankrijk naar Nederland ‘om de wedstrijd te stoppen’. De verdachte zegt dat zijn doodsbedreigingen, onder meer in de video en in chatgesprekken met anderen, niet letterlijk moeten worden opgevat. Hij was verward en emotioneel en wilde alleen steun tot een demonstratie, zegt hij. Het filmpje op Facebook werd 14.000 keer gedeeld en kreeg duizenden likes.

De advocaat-generaal vindt de beweringen van I. ongeloofwaardig. Volgens hem is er veel bewijs dat de verdachte er bewust op uit was om de organisator van de wedstrijd te doden. I. was ook al bij de Tweede Kamer geweest en had daar buiten op een bankje gezeten.

‘Grootspraak’

In een rechtstaat moet een politicus zijn mening kunnen verkondigen, benadrukte de aanklager. “Als daarbij een grens zou worden overschreden, kunnen mensen naar de rechter stappen. Er mag geen ruimte zijn voor personen die voor eigen rechter willen spelen.” Wilders zelf woonde een deel van de zitting bij.

De advocaat van I. vraagt om vrijspraak, omdat er in zijn ogen geen bewijzen zijn en al helemaal niet voor terrorisme. “Mijn cliënt had geen wapens, geen explosieven en er was geen concreet plan.” Hij gaat uit van grootspraak van I., die ook recht heeft op vrijheid van meningsuiting. Ook vindt hij een eis van tien jaar veel te hoog. Hij verwees naar IS-strijders die een veel lagere straf krijgen, waarbij het ook om voorbereiding van terroristische aanslagen gaat. De advocaat zou drie jaar cel genoeg vinden bij een veroordeling. I. zei in zijn laatste woord dat wat er is gebeurd, nooit meer zal gebeuren en dat hij dom is geweest.

De uitspraak is op 19 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden