Plus

OM eist halfjaar cel tegen Hero Brinkman voor lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie eist zes maanden gevangenisstraf tegen Hero Brinkman, oud-politieman in Amsterdam en oud-Kamerlid van de PVV, wegens het lekken van geheime informatie over mensenhandel en terreuronderzoeken.

Hero Brinkman tijdens het congres van de Ondernemerspartij. Beeld ANP
Hero Brinkman tijdens het congres van de Ondernemerspartij.Beeld ANP

In 2016 en 2017 speelde hij volgens Justitie vertrouwelijke dossiers en informatie door aan De Telegraaf en GeenStijl. Het OM rekent het hem zwaar aan dat het motief zou hebben gelegen in het in diskrediet brengen van de politietop en het veiligstellen van zijn positie als lijsttrekker van de Ondernemerspartij waar hij destijds actief voor was.

In de terechtzitting vrijdag erkende Brinkman een vertrouwelijk dossier aan journalisten te hebben gegeven. Maar hij ontkent zijn ambtsgeheim te hebben geschonden. “U praat tegen iemand die 33 jaar bij de politie heeft gewerkt en die nog nooit heeft gelekt. Denkt u dat ik hier geen slapeloze nachten van heb gehad?”

Aanslag op een synagoge

De zaak draait vooral om informatie die in september 2016 door de Amsterdamse politie werd besproken in een vergadering over de Koerdische PKK. Ook zou Brinkman De Telegraaf hebben verteld over verdenkingen rondom de Arrayanmoskee in Noord. In de Oudjaarsnacht zou een aanslag worden gepleegd op een synagoge in Amsterdam-Zuid. Een vaste moskeebezoeker zou van plan zijn op hetzelfde moment een overval te plegen.

Brinkman was als rechercheur nauw betrokken bij het onderzoek naar de moskeebestuurders, en zou daarbij fouten hebben gemaakt. Zo liet hij een visitekaartje achter in de moskee van zijn toenmalige politieke partij, de Ondernemerspartij.

Het politieonderzoek liep op niets uit, volgens Brinkman door politiek gemotiveerd ingrijpen van hogerhand. Zijn eigen rol in het onderzoek was een van de redenen hem in 2016 voorwaardelijk te ontslaan wegens ernstig plichtsverzuim.

Namen van betrokkenen

Uit frustratie over het vastlopen van het terreuronderzoek gaf hij het dossier over zijn ontslag aan Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven, die meerdere artikelen publiceerde over zowel de terreurverdenking als Brinkmans ontslag. Het dossier bevatte onder meer verslagen van door de politie afgeluisterde telefoongesprekken. Volgens Brinkman was het openbare informatie, omdat het onderdeel was van zijn bezwaarprocedure tegen zijn ontslag. Bovendien had hij de namen van betrokkenen geschrapt uit de tapverslagen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan Schoonhoven verspreid over een periode van 15 maanden nog meer vertrouwelijke informatie te hebben gegeven over gevoelige onderzoeken en aan de basis te hebben gestaan van tendentieuze berichtgeving.

Brinkman zat van 2006 tot 2012 in de Tweede Kamer en keerde daarna terug bij de Amsterdamse politie, dankzij de terugkeergarantie voor politici in overheidsdienst. Daar belandde hij volgens eigen zeggen op een zijspoor en was hij veroordeeld tot het heen en weer schuiven van dossiers.

Gediscrimineerd

“Vanaf dag één van mijn rentree ben ik gediscrimineerd en op een zijspoor gezet door de leiding,” aldus Brinkman. Maar hij heeft geen geheime informatie gelekt, aldus zijn advocaat, die benadrukte dat er ‘geen enkel technisch bewijs’ van is. “Hypotheses en aannames kunnen geen basis zijn voor veroordeling.”

De Telegraaf zou andere bronnen hebben gehad, aldus Brinkman.

Uit doorzoeking van zijn auto en huiszoeking blijkt dat de oud-politicus, die onlangs een juridisch adviesbureau is begonnen, vertrouwelijke informatie over politieonderzoeken mee naar huis nam. Toenmalige leden van de Ondernemerspartij hebben in verhoren verteld dat Brinkman voorafgaand aan publicaties in De Telegraaf aankondigde dat er artikelen zouden verschijnen die zijn naam zouden zuiveren. Ook zou hij op vergaderingen hebben geschermd met vertrouwelijke stukken over de Arrayanmoskee.

Brinkman wordt er ook van verdacht op verzoek van zijn vrouw inlichtingen te hebben verzameld over zakelijke relaties. In april 2017 zat hij vier dagen vast vanwege de verdenking over het lekken. “Ik ben als een zware crimineel behandeld door de Amsterdamse politie,” zei hij daarover in de rechtszaal.

De rechtbank doet op 14 mei uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden