Nieuws
OM eist forse straf voor voormalige wethouder De Mos
Het Openbaar Ministerie vindt dat corruptieverdachte Richard de Mos 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen voor omkoping, corruptie en samenspanning met partijsponsoren. Ook pleit het OM voor een politiek-bestuurlijk beroepsverbod van vier jaar, voor De Mos en zijn partijgenoot Rachid Guernaoui.
De Mos ‘had een voorbeeldfunctie’ maar toont geen greintje zelfkritiek, zegt het OM. “Hij is zich van geen kwaad bewust, wil politiek ook niet op een andere manier bedrijven,” sprak de officier van justitie woensdag in de rechtbank van Rotterdam. “Wie denkt dat je betalende achterban mag voortrekken, diskwalificeert zichzelf als politicus.”
Daarom pleit het OM naast de celstraf ook voor een verbod op het uitoefenen van een politieke bestuursfunctie, zowel voor Richard de Mos als oud-wethouder Rachid Guernaoui. Het OM eist tegen Guernaoui een lagere celstraf, van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Vanwege de lange duur van het onderzoek vermindert het OM de eis met 10 procent.
‘Het is pure vriendjespolitiek’
“Als politici het vertrouwen zo beschamen, schaadt dat de democratie. De ombudspolitiek van De Mos klinkt sympathiek, maar blijkt pijnlijk ondemocratisch, het is pure vriendjespolitiek. De Mos omzeilde de regels die ervoor zorgen dat alle burgers gelijk behandeld kunnen worden.”
In een urenlang betoog zette het Openbaar Ministerie dinsdag en woensdag uiteen hoe de criminele organisatie rond de politieke partij opereerde. De Mos, twee partijgenoten en vijf ondernemers in de stad, vormden een syndicaat waarvan de spelers elkaar voortdurend de bal toespeelden van 2017 tot en met 2019, toen De Mos nog wethouder was.
Wat De Mos als ‘ombudspolitiek’ omschrijft, schildert het OM af als strafbare vriendjespolitiek voor een handvol partijdonateurs. “De term ombudspolitiek past niet bij de werkwijze van De Mos,” vindt de officier van justitie.
“De Mos toonde zich afhankelijk van specifieke ondernemers, zette collega-wethouders buitenspel, ambtenaren onder druk. De Mos bepaalde wie wat van de koek kreeg en voor zijn vrienden bewaarde hij het grootste stuk.”
De strafeis tegen de ondernemers is lager: tegen Atilla Akyol eist het OM een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zijn broertje Ernst Akyol hoorde een eis van elf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De vastgoedondernemers Edwin Jansen (twaalf maanden cel, zes voorwaardelijk) en Dennis Buis (elf maanden cel, zes voorwaardelijk) kregen een vergelijkbare eis voor de kiezen.
Geheime informatie, voorrang en voordeel
Volgens justitie kregen de horeca- en vastgoedondernemers geheime informatie, voorrang en voordeel, bijvoorbeeld in de vorm van nachtvergunningen en een politieke lobby van De Mos op het stadhuis. De ondernemers doneerden samen voor ruim een ton aan de partij.
“We constateren een ongeoorloofde verstrengeling tussen de politici en een select gezelschap ondernemers,” vertelde officier van justitie De Boer, die sprak van een ‘ontluisterend beeld’ over de invloed van de donateurs. “De sponsoren wilden de partij groot maken. De ondernemers werden bevoordeeld.” Hoofdverdachte De Mos staarde tijdens de inbreng van het OM vrijwel voortdurend op zijn telefoon, via Twitter reageerde hij op aantijgingen van het OM.
Geheimzinnigheid
Hoewel De Mos steeds claimt transparant te opereren en alles ‘voor de stad’ te doen, gebeurde volgens het OM lang niet alles in openheid, getuigen de berichten en telefoontaps met teksten als ‘niet zeggen dat ik je getipt heb’ en ‘deze sms voor je houden’ en mensen ‘die erbuiten moeten blijven’ omdat het anders ‘een vriendendienst lijkt.’
De Mos informeerde zijn selecte clubje sponsoren vaak vroegtijdig en schroomde niet om politieke druk op anderen uit te oefenen om zo de commerciële belangen van de donateurs te behartigen, redeneert het OM. Toenmalig collega-wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) verklaarde in een getuigenverhoor hoe zij ‘onder water werd gehouden’ door De Mos bij diens lobby rond een leeg pand in de stad waarbij zijn partijdonateurs een zakelijk belang hadden.