OM eist 6 jaar cel en tbs tegen Keith Bakker

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag zes jaar cel geëist en tbs tegen de gevallen verslavingsgoeroe Keith Bakker (60). Ook wil het OM dat hij 13 jaar lang niet meer als hulpverlener aan de slag gaat.

Keith Bakker, tijdens een inhoudelijke zitting.  Beeld ANP
Keith Bakker, tijdens een inhoudelijke zitting.Beeld ANP

Keith Bakker wordt vervolgd voor seksueel misbruik van een jong meisje (destijds 16 jaar) en het overtreden van zijn beroepsverbod. Volgens het OM is duidelijk dat Bakker gevaarlijk is nu hij weer de fout in is gegaan. Hij kreeg in 2012 vijf jaar cel voor het seksueel misbruiken van zeven meisjes. Deze zaak is een blauwdruk van wat hij toen bij die meisjes deed, vindt het OM. “Zonder behandeling zal hij gevaarlijk blijven.”

Volgens het OM was er absoluut geen sprake van een vrijwillige relatie, zoals Keith Bakker eerder op de dag verklaarde. Er werd volgens de officier van justitie psychische druk opgebouwd en Bakker heeft haar van hem afhankelijk gemaakt. Zo zou hij hebben gedreigd met suïcide als ze de relatie zou verbreken.

Ook zorgde hij er volgens het OM voor dat de relatie van het meisje met haar ouders verslechterde en ze geen vriendinnen meer zag. Het meisje leefde volgens het OM geïsoleerd en bestond bij de gratie van Bakker. Hij betaalde haar woning en zorgde dat zij werk had. Het meisje kon geen weerstand bieden omdat ze kwetsbaar was. Ze was diep ongelukkig en had een eetstoornis.

Ring

Bakker zelf blijft er bij dat hij niets verkeerds heeft gedaan. Hij geeft toe dat hij seks had met haar, maar volgens hem was dat met wederzijdse instemming en kregen ze pas een relatie toen ze meerderjarig was. “We waren stapelverliefd. Het is een valse aangifte.”

Het meisje kijkt zelf anders terug op de relatie. “Ik had geen sociale contacten, verzorgde mezelf amper. Ik walgde van mezelf,” vertelde ze de rechters geëmotioneerd. “Op een gegeven moment bezat hij mijn hele leven. Ik was verplicht over alles te liegen. Ik verloor iedereen.”

Warme band

De gevallen verslavingsgoeroe ontmoette het meisje nadat hij een celstraf van vijf jaar had uitgezeten voor het seksueel misbruik van zeven meisjes die hij hielp om van hun problemen af te komen. Hij sloot zich aan bij een Amsterdams kerkgenootschap en raakte bevriend met haar ouders.

Er ontstond een warme band met de familie. Bakker kwam er graag over de vloer. Hij voelde zich prettig en welkom. Het meisje werd al snel de oppas van zijn kinderen en zij kwam ook bij hem over de vloer. Al snel vergreep hij zich volgens het meisje aan haar. Dat begon met aanraken en strelen, maar het mondde uiteindelijk uit in seksuele handelingen.

Bakker ziet dat heel anders. In de beginperiode was er nog geen sprake van een seksuele relatie. Dat gebeurde volgens hem pas nadat hij met het meisje en haar moeder in bed belandde. Het was pervers, verklaarde de moeder daar later over bij de politie. Ook Bakker vond het niet oké, gaf hij later toe. “Er was een flirt gaande met haar moeder, waar de dochter niets van wist.”

Relatie

Die avond veranderde volgens Bakker wel de relatie met het meisje. Ze waren volgens hem stapelverliefd en vanaf 1 oktober 2017 woonden ze samen in zijn appartement in Amsterdam. “In het begin was het leuk. We keken veel filmpjes en hebben veel gevreeën. We gingen all the way. Het was een groot gekkenhuis.”

De relatie moest wel zoveel mogelijk geheim blijven. Bakker was anders bang dat dit weer breed zou worden uitgemeten in de pers. Het meisje mocht er met niemand over spreken. Na vijf maanden verhuisde ze naar een eigen woning, maar bleven ze elkaar nog wel bijna dagelijks zien.

Aangifte

In juli 2018 kwam het tot een breuk. Bakker kwam erachter dat ze een relatie had met iemand anders. Volgens het meisje schold Bakker haar uit voor ‘kankerhoer’. Bakker: “Ik was zo ongelooflijk gekrenkt. Ik heb tegen haar gezegd: je staat op straat. Je krijgt niets meer.” Volgens Bakker betaalde hij de huur van haar huis en ondersteunde hij haar financieel.

Volgens Bakker nam het meisje daarna mensen in vertrouwen van de kerk over wat er was gebeurd met hem. Ook deelde ze haar verhaal met haar ouders. Daarna deed ze aangifte. Volgens Bakker is dat onder druk van haar vader gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden