OM eist 5 jaar cel tegen aanbieder cryptotelefoons

Justitie heeft vijf jaar gevangenis geëist voor oprichter Danny M. (42) van berichtenversleutelaar Ennetcom, voor het leiden van een criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrifte en vuurwapenbezit.

Paul Vugts
De woning van Danny M. die op last van de burgemeester is gesloten. Beeld anp
De woning van Danny M. die op last van de burgemeester is gesloten.Beeld anp

Voor manager Cristina C. (36) vraagt justitie om een gevangenisstraf van drie jaar. Daarnaast moet Ennetcom een boete van 100.000 euro betalen.

De in Canada geplaatste servers van Ennetcom werden in april 2016 in beslag genomen, waarna de inhoud werd gekopieerd en aan Nederland overgedragen. Oprichter en eigenaar Danny M. werd gearresteerd in zijn huis in Nijmegen en zat enkele maanden in voorarrest. Vijf jaar nadien behandelt de Rotterdamse rechtbank nu zijn zaak.

Ondertussen zijn tientallen (zware) criminelen veroordeeld tot forse celstraffen, soms levenslang, op grond van de schat aan bewijs die justitie opdook uit de 5,9 miljoen onderlinge berichten uit de Ennetcomservers.

Vissen op sardientjes

De in de bestrijding van cybercrime gespecialiseerde officier van justitie Martijn Egberts liep in het requisitoir donderdag vooruit op verweren die Danny M.’s advocaat Inez Weski twee dagen lang zal voeren in haar pleidooi. Zij stelt dat justitie de inhoud van de Canadese computerservers onrechtmatig heeft verkregen, doorzocht en ingebracht als bewijs.

“In het onderzoek zijn geen regels en wetten overtreden. De verwijten dat ons onderzoek een fishing expedition was, en dat wij met een sleepnet de privacy van zeer vele legale gebruikers hebben geschonden, zijn onterecht,” zei Egberts. Ennetcom werd volgens justitie vrijwel alleen gebruikt door criminelen. “We joegen op een school sardientjes die alles deden om zich te verstoppen in een enorme oceaan. Toen we de plek hadden gevonden waar zij zich verstopten, vingen we alleen sardientjes met ons voor sardientjes geschikte net en geen andere vissen.”

‘Enorme sfeer van schimmigheid’

Het bedrijf van Danny M. was vanaf 2013 uitgegroeid tot een wereldwijd opererende multinational. Zelf maakte hij dinsdag de vergelijking met McDonald’s.

De peperdure cryptofoons, waarvan Ennetcom in Nederland toentertijd de belangrijkste aanbieder was, hadden gaandeweg steeds meer de aandacht van het Openbaar Ministerie getrokken, memoreerde aanklager Egberts. “Dergelijke Blackberry’s werden aangetroffen naast slachtoffers van liquidaties, waren in gebruik bij verdachten van liquidaties en drugshandelaars. De recherche had informatie binnengekregen dat Ennetcom als grootste aanbieder wist dat de klanten criminelen waren, en dat in Colombia een kantoor was opgericht speciaal voor criminelen.”

De officieren van justitie zien tal van aanwijzingen dat Danny M. en zijn medewerkers heel goed wisten dat zij (alleen) criminelen hielpen. Ze wezen erop dat M. vooral bijnamen van klanten kende en hun ware identiteit ook niet wilde kennen. “Uit een e-mail van de heer M. blijkt dat anonimiteit als het belangrijkste werd gezien. Berichten werden na 24 of 48 uur automatisch gewist, of op verzoek gewiped.”

Bij de verzoeken berichtenverkeer te wissen, meldden klanten vaak als reden dat zij of hun contacten waren gearresteerd. Van toestellen die door de politie in beslag waren genomen, werd van afstand de inhoud gewist.

Ennetcom schermde actief de activiteiten van hun klanten af, stelden de officieren, en Danny M. hielp advocaten van criminelen. Rond de versleutelde communicatie hangt volgens de aanklagers ‘een enorme sfeer van schimmigheid’.

Ook dat Ennetcom en Danny M. enorme bedragen in contanten aannamen van klanten, en zelf forse pakken geld vervoerden, is volgens justitie een aanwijzing dat zij criminelen bedienden en schraagt de verdenking van grootschalig witwassen.

In zeker vijftien strafrechtelijke onderzoeken zijn toestellen of spionageapparatuur aangetroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden