Update

OM eist 24 jaar cel en tbs tegen Thijs H. wegens drie moorden

Het Openbaar Ministerie eist 24 jaar en tbs met dwangverpleging tegen Thijs H. De 28-jarige Limburger wist volgens het OM wat hij deed toen hij drie wandelaars vermoordde en is slechts ‘verminderd’ toerekeningsvatbaar.

Niels Klaassen
Rechtbanktekening van Thijs H. (midden) tijdens de inhoudelijke behandeling. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Thijs H. (midden) tijdens de inhoudelijke behandeling.Beeld ANP

“Hij wist wat hij deed,” zei de officier van justitie in de rechtbank van Maastricht. Zo had H. zijn telefoon uitgezet voordat hij toesloeg en koos hij zijn locaties precies. Hij nam een mes dat scherp genoeg was, liet bewust zijn hond thuis. “Ik ga twee moorden plegen, dan is het niet handig om een hond bij je te hebben”, verklaarde hij over de dinsdagmoorden. En tegenover een getuige zou hij al veel eerder verklaard hebben iemand ‘aan een mes te willen rijgen’.

Daarbij riskeerde hij met zijn drugs- en medicijngebruik willens en wetens dat zijn mentale klachten erger werden, vindt het OM. Zulke ‘gruwelijke en schokkende’ feiten zouden normaal tot een levenslange straf moeten leiden, maar omdat er wel degelijk sprake is van ‘een of meerdere stoornissen’ en H. ‘verminderd toerekeningsvatbaar’ is, eist het OM geen levenslang.

Thijs H. (28) stak vorig jaar mei drie wandelaars dood in Den Haag en op de Brunssummerheide. Hij handelde volledig in verwarring, verklaarde hij. De Limburger leefde in een waanwereld vol psychopaten die in ‘codetaal’ communiceerden en hem via kentekens en nieuwsberichten de opdracht gaven om te moorden. Experts van het Pieter Baan Centrum (PBC) adviseren hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren omdat hij onder dwang van een psychose handelde. Als de rechter dat overneemt, vervalt een celstraf.

Discussie

Maar het Openbaar Ministerie zet daar al sinds dag één grote vraagtekens bij. H. kwam wel erg laat op de proppen met het psychopatencomplot, zei de officier van justitie. “Pas in het Pieter Baan Centrum begint hij over de psychopaten, daar komt hij pas met de ‘codetaal’ (...) Hij heeft een jaar lang gelogen.”

En bij dat alles speelden H.’s ouders een dubieuze rol, vindt het OM. Zij hebben bebloede kleding gewassen, hebben zijn Haagse appartement opgeruimd en ‘verstoorden zo het sporenbeeld’. Dit terwijl ze zijn betrokkenheid bij de moorden op zijn minst konden vermoeden, stelt justitie. Ook hebben de ouders een sturende rol gespeeld bij het Pieter Baan Centrum-onderzoek: “Dat zij hun zoon wilden ‘redden’, is tot op zekere hoogte begrijpelijk”, zei de officier van justitie. Directe familie kan volgens de wet niet worden vervolgd voor het wegmaken van sporen of het plegen van meineed. Maar voor het verifiëren van het verhaal van H. zijn ze niet betrouwbaar, vindt het OM. “En daar gaat het allemaal om.”

Tbs

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum waren vorige week nog uiterst kritisch over H.’s eerder behandeling bij ggz-kliniek Mondriaan. De psychose kende een ‘lange aanloop’, maar werd niet als zodanig herkend door behandelaars. Terwijl die ‘rode vlag’ gemist wordt, krijgt hij wel dexamfetamine voorgeschreven, een adhd-medicijn dat de psychotische klachten juist ‘aanjaagt’, zei de psychiater van het PBC: “De hulpverlening had niet het hele beeld. Er was onvoldoende zicht op alarmsignalen.” Mondriaan heeft daarop gereageerd per brief, zo bleek vanochtend: de ggz-instelling heeft ‘grote moeite met het eenzijdige en uiterst suggestieve beeld’ van het PBC, volgens Mondriaan is er een ‘welbewust risico genomen’ dat er een ‘incompleet’ rapport zou komen.

Het OM gaat ook niet mee in het psychoseverhaal, juist omdat de eerdere behandelaars deze diagnose niet zo expliciet stelden. Wel was hij ‘verminderd’ toerekeningsvatbaar: “Er zijn aanwijzingen voor één of meer stoornissen. Het is ook lastig voor te stellen dat iemand zonder enige stoornis drie mensen zo afslacht.” Uiteindelijk beslist de rechtbank of zijn daden H. wel (deels) aan te rekenen zijn er of er gevangenisstraf moet volgen.

Nabestaanden hopen daar wel op. Vorige week sprak de dochter van de vermoorde Diny hem emotioneel toe: “Je hebt niet alleen mijn moeder afgenomen, maar ook mijn beste vriendin. Hoe lang of kort je ook vastzit, je bent en blijft een seriemoordenaar.” Woensdag komt H.’s advocaat Serge Weening nog aan bod, volgende maand doet de rechter uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden