OM eist 15 jaar cel plus tbs tegen Jos B.: ‘Hij is de dader’

Het OM vindt dat Jos B. 15 jaar de cel in moet voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen (11) in 1998. Voor het OM staat ‘onomstotelijk vast’ dat hij de dader is. Zijn dna zat ‘werkelijk overal’ en hij sloeg op de vlucht toen het dna-onderzoek begon. Ook eist justitie tbs.

Niels Klaassen & Carla van der Wal
De rechtbank voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Jos B., die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen. Beeld ANP
De rechtbank voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Jos B., die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen.Beeld ANP

“Voor ons staat vast dat verdachte Jos B. de dader is,” zei officier van justitie Paul Emmen. Het dna van Jos B. bij en op Nicky, de misbruiksporen en de manier waarop de jongen werd gevonden leiden in combinatie met zijn zedenverleden en vluchtgedrag tot deze ‘onweerlegbare conclusie’, zei officier van justitie Dave Mattheijs: “De dader kan niemand anders zijn (..) Hij bleef zich met jonge jongens omringen.” Als de rechter geen tbs oplegt, dan vindt het OM dat de celstraf 18 jaar moet worden.

Bewijs

Het dna van de Limburger zat ‘werkelijk overal’, zei officier van justitie Emmen: “Op twintig monsters in en op de onderbroek, in het kruis, op de tailleband. Ook zijn er twee huidschilfers gevonden op Nicky’s borst, twee haren op de pyjama, één haar op de onderbroek.” Omdat het aan een geloofwaardige alternatieve verklaring ontbreekt concludeert het OM: “In samenhang, met alle feiten en omstandigheden, gaan we uit van een zeden- en een levensdelict.” Als Jos B. wordt opgeroepen om dna af te staan in 2018 is hij spoorloos. Dat vluchtgedrag is ook verdacht.

Antwoorden

De familie van Nicky wil behalve vergelding vooral antwoorden van de verdachte, zo betoogden ze gisteren in hun emotionele toespraken. Wat is er de laatste uren met de jongen gebeurd? Had hij erg pijn, was hij bang? Die vragen pijnigen de familie al 22 jaren: “Op al deze vragen moet jij ons antwoord geven. Dat ben je ons verplicht”, zei Femke, de zus van Nicky. Moeder Berthie zei: “Welke straf er ook volgt: voor ons zal het nooit genoeg zijn. Het leven van ons kind, het levensgeluk van onze twee kinderen is weggerukt.”

Maar het OM tempert vandaag de verwachtingen: het hele verhaal van minuut tot minuut zal niet helder worden, ‘zelfs niet van uur tot uur’, vooral omdat Jos B. behalve zijn videoverklaring verder zwijgt: “De verdachte houdt het bij een ingestudeerd toneelstukje.”

Zo blijft dus veel onduidelijk. Bijvoorbeeld wanneer de jongen precies is overleden. En waardoor hij stierf staat ook niet vast. Al gaan de aanklagers er wel vanuit dat de jongen is gestorven in de houding waarin hij is gevonden - ‘of hij is zo neergelegd’. Nicky’s onderbroek en pyjama zaten binnenstebuiten en achterstevoren. Een natuurlijke dood moet ook daarom uitgesloten worden: “Nicky was gezond, de plek en houding zijn niet te rijmen met een natuurlijke dood. Alle feiten en omstandigheden wijzen erop: hoe zijn kleding zat, de dna-sporen van een onbekende man.”

Zo blijft alleen een misdrijf over, redeneert de officier van justitie, ook zonder duidelijke geweldssporen. “Dat komt voor, zoals bij smoren of verwurgen.” Hoewel er bij latere experts twijfel ontstaat of Nicky misbruikt is, concluderen de twee pathologen die hem zelf onderzoeken wel dat er beschadigingen zijn die duiden op verkrachting, benadrukt het OM.

Jos B. vond Nicky naar eigen zeggen toen de jongen al dood was, in paniek verliet de Limburger de vindplek en hield daarna 22 jaar lang zijn mond. De familie van Nicky en het OM doen dit verhaal af als ‘ongeloofwaardig, flinterdun’. In de pauze herhaalde zijn advocaat Gerald Roethof vandaag dat er vrijspraak moet volgen: “Mensen oordelen op basis van gevoel. Aanwijzingen zijn misschien verdacht, dat is iets anders dan schuldig zijn.”

De afgelopen dagen beriep Jos B. zich in Maastricht weer tientallen keren op zijn zwijgrecht, ook bij ogenschijnlijk onbeduidende detailvragen over gebeurtenissen in augustus 1998 en zijn leven daarna. Zo blijft het stil rond de verdachte, iets wat de rechtbank waarschijnlijk niet zonder meer accepteert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden