Stickers

OM doet onderzoek naar radicaalrechts actieplatform Vizier op Links

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het radicaalrechtse actieplatform Vizier op Links. Dat zei demissionair minister Wouter Koolmees (Integratie) tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het Parool
Bij historica Nadia Bouras werd een sticker op de deur geplakt. Beeld Nadia Bouras
Bij historica Nadia Bouras werd een sticker op de deur geplakt.Beeld Nadia Bouras

Er zijn meerdere aangiften tegen het platform gedaan vanwege een bedreigende stickeractie. Bij woningen van onder anderen schrijfster Aafke Romeijn, GroenLinkspoliticus Huub Bellemakers en historicus Nadia Bouras waren stickers geplakt met daarop de tekst: ‘Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links.’ Vervolgens wordt verwezen naar een website ‘om tips door te geven en zicht te krijgen op linkse activisten’. Koolmees noemt deze actie ‘intimiderend en normoverschrijdend’.

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is er momenteel te weinig aandacht voor gevaar vanuit extreemrechtse hoek. Ze maakt de vergelijking met de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland in 2019. Daar vielen 51 doden na een aanslag op een moskee door een rechtsextremist. “Moet het eerst faliekant misgaan voordat we zien dat het een groot probleem is?”

Koolmees zegt dat er ‘langs verschillende wegen’ aandacht is voor extreemrechts, waaronder de verdere radicalisering van individuen. Vizier op Links wordt inmiddels ook genoemd in het dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). “Intimidatie en bedreiging wordt niet getolereerd,” zegt Koolmees. Dat het OM nu onderzoek doet, is volgens hem een teken dat er ‘wel degelijk gehandeld wordt’ als dit soort intimidatie zich voordoet. Het Twitteraccount van Vizier op Links werd in april door het platform offline gehaald. De website van de actiegroep is nog actief.

De inlichtingendienst AIVD meldde in het jaarverslag over 2020 dat de coronapandemie en het antioverheidsgevoel in Nederland een extra voedingsbodem hebben gecreëerd voor extremisme. Vooral rechtsextremistische groepen nemen meer ruimte in bij publieke protesten en extreem-rechtse ideeën bereiken een groter publiek. Een radicale groep van enkele tientallen personen is bereid tot intimidatie en geweld, aldus de AIVD. Namen van personen of groepen noemde de dienst niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden