OM: dna politiemol op uniform in containers Wouwse Plantage

Op een van de politie-uniformen die is gevonden in de zogeheten martelcontainers in Wouwse Plantage is dna aangetroffen van de onlangs veroordeelde Utrechtse ‘politiemol’ Orm K.

Deze week kreeg het OM het rapport van het Nederland Forensisch Instituut (NFI) waarin staat dat K.’s dna is gevonden op een uniform in de martelcontainers in Wouwse Plantage.  Beeld via REUTERS
Deze week kreeg het OM het rapport van het Nederland Forensisch Instituut (NFI) waarin staat dat K.’s dna is gevonden op een uniform in de martelcontainers in Wouwse Plantage.Beeld via REUTERS

Zijn dna zat aan de binnenzijde van de kraag van een politiejas in een doos met politiekleding, maakte de officier van justitie vrijdag bekend tijdens de vierde voorbereidende zitting in de zaak van de bende rond de martelcontainers.

De 45-jarige K. uit Vianen speelde als politieagent twee jaar lang vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen door aan criminelen. Ook verkocht hij zijn politiekleding. Hij werd in december veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Na zijn veroordeling moest hij zijn dna afstaan. Deze week kreeg het OM het rapport van het Nederland Forensisch Instituut (NFI) waarin staat dat K.’s dna is gevonden op een uniform in de loods.

Martelcontainers

In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp houdt de rechtbank vrijdag een zitting rond de martelcontainers die in juni vorig jaar werden ontdekt nadat de politie kon meelezen met versleutelde berichten die criminelen via EncoChat verstuurden. In een van de martelkamers stond een vastgeschroefde stoel en vond de politie vingerhandboeien en knipscharen.

In de zaak staan inmiddels twaalf verdachten terecht voor moord, ontvoering, gijzeling, afpersing en zware mishandeling. Nieuw op de gewijzigde tenlastelegging is de aanklacht voor moord. Negen van de twaalf verdachten zitten vast. De verdachten beroepen zich tijdens verhoren op hun zwijgrecht, zei de officier van justitie.

Vijf verdachten en hun advocaten vroegen de rechtbank het voorarrest vrijdag op te heffen dan wel te schorsen, vanwege gezondheidssituaties of familieomstandigheden. De rechtbank wees alle verzoeken af, maar had wel begrip voor de persoonlijke omstandigheden van twee verdachten. De rechtbank gaat de reclassering vragen om voor hen te adviseren over aanvullende voorwaarden die aan een schorsing kunnen worden verbonden, naast elektronisch toezicht in de vorm van een enkelband.

Piet Costa

Hoofdverdachte is de 49-jarige Roger P., alias Piet Costa. Hij werd op 6 oktober in zijn cel aangehouden, waar hij in voorarrest zat in verband met een grote cocaïnezaak. Justitie beschouwt P. als de opdrachtgever van de bouw en inrichting van de ‘onderwereldgevangenis’. Volgens justitie was de aanleiding ‘een zeer hoog oplopend conflict over geld’. In versleutelde berichten die vorig jaar via EncroChat verstuurd werden, las de politie mee over slachtoffers die ‘sowieso op de stoel’ moesten plaatsnemen en over ontvoeringen van vrouwen en kinderen.

Het OM wil de zaak volgend jaar inhoudelijk behandelen bij de rechtbank. Er lopen nog een paar onderzoeken. Zo heeft het OM aan het NFI en aan TNO vragen gesteld over de geluiddichtheid van de martelcontainers en hoe het zuurstofgehalte zich ontwikkelt als iemand geruime tijd in zo’n container wordt opgesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden