OM: ‘Deze gesprekken kunnen niet anders dan op moordplannen wijzen’

Twee mannen hebben volgens justitie een moordaanslag voorbereid op de Turks-Amstelveense drugshandelaar Ahmet G. (56), vóór én nadat hij op 16 maart 2019 samen met zijn dochter van 17 gewond raakte bij een mislukte liquidatiepoging.

Paul Vugts
Onderzoek na de schietpartij bij De Grote Wielen in Amstelveen in 2019. Beeld ANP
Onderzoek na de schietpartij bij De Grote Wielen in Amstelveen in 2019.Beeld ANP

Die liquidatiepoging vond plaats vlak bij zijn toenmalige huis aan de Grote Wielen in Amstelveen-Westwijk.

Patrick van M. (34) uit Capelle aan den IJssel en Hagenaar Rosello van T. (45) lijken drugshandelaar Ahmet G. en diens vermoede criminele zakenrelatie Hasan M. intensief te hebben geobserveerd, in elk geval sinds november 2018.

Met meerdere observatiewagens, camera’s, peilbakens en ook fysiek zouden de twee de gangen van Ahmet G. ruim een jaar in kaart hebben gebracht. Overigens onderbroken door de periode waarin de mislukte aanslag op G. en zijn dochter werd gepleegd, waarna G. onderdook.

Onder de Mercedes van Hasan M. zat een peilbaken. Voor een woning in Purmerend waar hij kwam, zouden de verdachten een ‘professionele camerawagen’ hebben geplaatst, zoals ook observatieteams van de recherche wel gebruiken. De camera, waarvan de beelden live konden worden doorgezonden, was verstopt in een knuffel op de hoedenplank.

Heimelijke observaties

Duizenden beelden van de heimelijke observaties zijn aangetroffen op sd-kaartjes die bij de verdachten werden gevonden. Zo is de woning van Ahmet G. te zien, plus een ontmoeting in Laren met de omstreden Gooise zakenman Chris K. Hij werd eerder voor onder meer witwassen en fraude vervolgd en had luxebordeel Yab Yum aan het Amsterdamse Singel willen overnemen.

De verdachten zouden bedrijfsjassen van koeriersbedrijf DHL hebben gehad, volgens justitie waarschijnlijk om hun doelwitten onopvallend van dichtbij te kunnen observeren.

Afgeluisterde gesprekken kunnen niet anders dan op moordplannen wijzen, stelde het Openbaar Ministerie dinsdag op een inleidende zitting in de Amsterdamse rechtbank.

Zo bespraken de verdachten dat ze ‘hem toen in Laren makkelijk hadden kunnen pakken’. Van T. maakte volgens justitie ‘het geluid van een wapen: papapapapa’. In een andere gespreksflard lijkt het woord ‘schieten’ te worden afgebromen. Van T. spreekt vaker over mensen die hij ‘geschoten’ heeft (‘gelijk: baf, baf, baf’).

Van M. zegt: ‘Ik pak jou met een stille (een wapen met demper?), dan is er niks aan de hand’. Ergens anders: ‘Ja, maar ze gaan eraan, hè?’

Volgens de aanklagers is er geen ander scenario mogelijk dan dat dit gaat over voorbereidingen voor de liquidatie van Ahmet G. en mogelijk zijn dochter.

Peilbaken

Mogelijk bereidde het duo met anderen ook moordaanslagen voor op de eerder voor het afpersen van vastgoedhandelaren veroordeelde Almeerse Israëliër Itzhak M. en op nóg een doelwit.

Als ‘professionele spotters’ brachten de verdachten volgens justitie ook de gangen van Itzhak M. in kaart. Op een sd-kaartje stonden beelden van zijn woning in Almere. Onder zijn auto zat een peilbaken dat de verdachten volgden.

De advocaten van de verdachten zagen af van verzoeken om hun vrijlating. Ze willen eerst de omvangrijke dossiers betere kunnen bestuderen.

De zaak gaat op 4 juni verder met weer een formele inleidende zitting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden