Update

OM: de uitspraken van Wilders kunnen echt niet

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie heeft woensdag woest gereageerd op beschuldigingen van Geert Wilders.

ANP/Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilders zei tijdens het hoger beroep in het ‘minder Marokkanen-proces’ dat de advocaat-generaals in het proces ‘verblind zijn door haat tegen hem en de PVV’.

Advocaat-generaal Gerard Sta reageerde dat de uitspraken van Wilders ‘echt niet kunnen’. “Die woorden kunnen gewoon niet, het is volstrekt onjuist. Dit gaat alle perken te buiten.” Volgens hem moet de politicus met bewijs komen, als hij beweert dat er stukken achtergehouden worden. “Ik vind dat Wilders zijn woorden moet terugnemen. Maar omdat ik weet dat hij dat toch niet zal doen, ga ik er niet om vragen.”

‘Politieke poppenkast’

Wilders haalde woensdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol fel uit naar het Openbaar Ministerie. Hij zei onder meer dat hij vindt dat de advocaten-generaal zich ‘moeten doodschamen’ en hij noemt de strafzaak tegen hem een ‘politieke poppenkast’.

Het OM heeft onder meer volledige inboxen, aantekenboekjes en tekstberichten doorgespit, maar blijft erbij: er is geen enkele aanwijzing voor mogelijke politieke beïnvloeding in de strafzaak tegen Wilders. Het OM heeft dat al veel vaker gezegd, maar het gerechtshof Den Haag had eind vorig jaar gevraagd om nogmaals en zeer grondig te zoeken.

De advocaat-generaal somde op wat allemaal is onderzocht de afgelopen maanden. Volgens de advocaat-generaal is ‘alles binnen het redelijke’ gedaan.

Vinger in de pap

Wilders staat in hoger beroep terecht wegens zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. De politicus, die woensdag weer aanwezig was in de rechtszaal, is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM zegt dat het zelfstandig de beslissing heeft genomen de PVV-voorman te vervolgen.

Er is zowel binnen het OM als binnen het ministerie van Justitie gezocht naar documenten. Afgelopen maandag stuurde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een flink pak documenten naar de Tweede Kamer over de strafvervolging van Wilders. Het gaat om alle communicatie tussen het departement en het Openbaar Ministerie tussen maart 2014 en december 2016 over de gewraakte uitspraken van Wilders.

In hoger beroep heeft het OM net als in eerste aanleg een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep.

De zaak gaat op 23 maart verder, dan mag de verdediging reageren op de nieuwe stukken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden