PlusCoronadagboek

OLVG-arts: ‘Het is te vroeg om te zeggen: de crisis is voorbij’

Huisarts Marike de Meij werkt in het OLVG op de door haar opgezette palliatieve corona-afdeling.  Beeld Marc Driessen
Huisarts Marike de Meij werkt in het OLVG op de door haar opgezette palliatieve corona-afdeling.Beeld Marc Driessen

In deze serie volgden we de afgelopen weken Heleen Verwijs, specialist ouderengeneeskunde, huisarts Marike de Meij en ic-verpleegkundige Martine Minnema. Dit is de laatste aflevering.

Bas Soetenhorst

‘Ik heb een dubbel gevoel bij het stoppen van dit dagboek. Aan de ene kant is het natuurlijk een positief teken dat we er een punt achter zetten, vanuit het idee: het ergste is achter de rug. Het gaat al twee maanden over niets anders, mensen vinden het tijd om ook aan andere zaken aandacht te besteden. Ze zijn het zat steeds over corona te praten en te lezen, Het Parool wil ook wel eens over iets anders schrijven.

Dat begrijp ik allemaal, maar ik denk dat het te vroeg is om te concluderen dat de crisis voorbij is. In elk geval voor wat betreft het OLVG, maar ik denk dat dat ook zeker geldt voor de samenleving.

Hier in het ziekenhuis vechten nog steeds veel mensen voor hun leven. Anderen, die hier waren opgenomen maar nu weer thuis zijn, hebben een heel lang hersteltraject voor de boeg.

We moeten wel weer de reguliere zorg opstarten, anders wordt het een ramp. Daar kun je niet lang meer mee wachten. Wat dat betreft zitten we klem tussen allerlei beslissingen. Ik begrijp dat Nederland vanuit het oogpunt van financiën en economie weer open moet. Ik heb alleen het gevoel dat een deel van de mensen daar niet goed mee om kan gaan, al geldt dat niet voor de overgrote meerderheid. Dus we weten niet of het aantal patiënten blijft afnemen of dat we nog een extra golf krijgen.

Wat het zwaar maakt, is dat we niet achterover kunnen gaan leunen en nietsdoen. Terwijl heel veel mensen in de zorg even willen bijkomen, is daar gewoon geen tijd voor. Het is in het OLVG letterlijk passen en meten om de reguliere zorg weer op te starten. Het is een enorme klus. We moeten nog even door. En dan denk ik dat we een tweede golf coronapatiënten voorlopig niet aankunnen.

In het OLVG zien we ook dat het beter gaat. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen coronapatiënten meer bijkomen. We zullen nog wel een aantal weken nieuwe gevallen krijgen, ook op onze palliatieve afdeling.

Daarnaast hebben we ook patiënten met andere aandoeningen die ernstig ziek zijn. De stroom kankerpatiënten is doorgegaan de afgelopen weken. We hebben heel veel aandacht besteed aan mensen met corona. We moeten de twee patiëntenstromen nu nog beter met elkaar vermengen, maar we zijn nog niet toe aan een terugkeer naar de normale situatie. Er is ook geen sprake van dat er binnenkort geen aparte corona-afdeling meer is in het ziekenhuis. Was het maar zo.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden