Nieuws

Ollongren: thuiswonende volwassen kinderen niet direct meer op straat gezet als ouders overlijden

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil bij wet regelen dat volwassen kinderen die nog thuis wonen niet direct de huurwoning hoeven te verlaten als hun ouders overlijden

Het Parool
Demissionair Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) na afloop van de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Demissionair Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) na afloop van de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Ollongren wil dat kinderen langer de tijd krijgen om het overlijden te verwerken, meldt RTL Nieuws. Ze mogen dan langer in de ouderlijke woning blijven, zelfs als de verhuurder daar niet mee akkoord is. Ook wil zij de garantie dat de nabestaanden na de rouwverwerking niet op straat komen te staan.

Kinderen kunnen momenteel na twee maanden op straat worden gezet. Het overnemen van het huurcontract is vaak niet mogelijk. Om de zaak wettelijk te regelen, heeft de minister nu tijdelijk een gedragscode met diverse verhuurders afgesproken.

Maatwerk leveren

Onder meer woningcorporaties Aedes en organisaties van particuliere verhuurders beloven ‘maatwerk’ te zullen bieden. Zo wordt voorkomen dat de kinderen dakloos worden, en het verlies kunnen verwerken. “Dankzij de afspraken hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie,” zegt Ollongren.

Zij wil vastleggen dat kinderen een tijdelijke huurovereenkomst van maximaal twee jaar krijgen, waarbij wordt bekeken of de woning passend is en indien nodig de huur verlaagd. Mocht het huis niet geschikt zijn, dan moet voor vervangende woonruimte worden gezorgd. De uiteindelijke wet geldt voor sociale en privéverhuurders.

Je ouders, bij wie je woont, overlijden. En dan?

Het overkomt elk jaar tientallen Nederlanders dat zij hun huis moeten verlaten wanneer hun ouders overlijden. Een van hen is de Amsterdamse Semra Mesfum (24): toen haar vader verongelukte kreeg ze te horen dat ze het huis uit moest. Volgens de wooncorporatie kon ze niet aantonen samen haar vader een ‘duurzaam huishouden’ te hebben gevormd.

Uiteindelijk kwam er de opluchting: de rechter bepaalde dat Mesfum mocht blijven. “Het is al zwaar om een of beide ouders te verliezen, maar dan komt dit er nog allemaal bovenop. Dat ik dit heb moeten doorstaan vind ik eigenlijk niet kunnen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden