Nieuws

Oekraïense ambassade ontvangt ‘bloederig pakket’ met dierenogen

De Oekraïense ambassade in Den Haag heeft een ‘bloederig pakket’ met dierenogen ontvangen. Ook bij ambassades en consulaten van Oekraïne in andere landen zijn zulke pakketten binnengekomen.

Het Parool
De Oekraïense ambassade in Den Haag. Beeld ANP/VRPress
De Oekraïense ambassade in Den Haag.Beeld ANP/VRPress

De ambassade in Den Haag heeft vrijdag direct extra veiligheidsmaatregelen genomen. Over de aard van de maatregelen doet de ambassade verder geen uitspraken. Minister Hoekstra noemt het sturen van de pakketten een ‘walgelijke manier van doen’.

Bij de Oekraïense ambassades in Hongarije, Polen, Kroatië, Italië en Spanje werden ook bloederige pakketten bezorgd, evenals bij consulaten in Napels, Krakau en het Tsjechische Brno. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse zaken meldt bovendien dat de ingang van de residentie van de ambassadeur in het Vaticaan is vernield. Een bron bij die ambassade meldt dat er ook menselijke uitwerpselen voor de deur waren achtergelaten. De ambassade in Kazachstan kreeg een bommelding, maar dat bleek loos alarm. De Amerikaanse ambassade ontving een brief met een fotokopie van een kritisch artikel over Oekraïne.

Intimidatie

“We hebben redenen om te denken aan een goed geplande terreurcampagne en intimidatie van ambassades en consulaten van Oekraïne,” zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse zaken Dmitro Koeleba in een bericht op Facebook. “Omdat ze Oekraïne aan het front niet kunnen stoppen, proberen ze ons te intimideren. Ik kan echter meteen zeggen dat deze pogingen zinloos zijn. We zullen effectief blijven werken aan de overwinning van Oekraïne.”

Oekraïne zegt in contact te staan met de politie in verschillende landen om de dreigpakketten te onderzoeken en om verdachten op te sporen. Koeleba: “We dringen bij buitenlandse regeringen aan op maximale bescherming van Oekraïense diplomatieke instituten.”

Bombrieven

De regering in Kiev deed donderdag een oproep aan al zijn ambassades om extra veiligheidsmaatregelen te treffen omdat er bombrieven waren verstuurd naar de ambassades van Oekraïne en de VS in Madrid. Een medewerker van de Oekraïense ambassade raakte lichtgewond.

De Spaanse premier Pedro Sánchez kreeg eerder een brief met een ontvlambare stof. Ook bij het Spaanse ministerie van Defensie, een luchtmachtbasis en een wapenfabrikant in Zaragoza werd een bombrief bezorgd.

Spaanse media melden dat de zelfgemaakte explosieven slechts kleine hoeveelheden pyrotechnisch materiaal bevatten, die bij het openen een vlam veroorzaken. Een verband tussen de brieven en de Spaanse steun aan Oekraïne wordt niet uitgesloten.

Het Oekraïense consulaat in de Tsjechische stad Brno werd vrijdag geëvacueerd vanwege de verdachte post. De Tsjechische politie riep medewerkers van alle consulaten, ambassades en wapenbedrijven in Navo- en EU-landen op uiterst voorzichtig te zijn bij het afhandelen van post. De regering in Praag is een van de felste steunpilaren van Kiev.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden