PlusAchtergrond

Nu kabinet zijn meerderheid kwijt is, laat oppositie haar spierballen zien

De oppositie laat haar spierballen zien. Zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer slaan partijen de handen ineens om het kabinet te laten voelen dat het zijn meerderheid kwijt is.

Geert Wilders (PVV), Kees van der Staaij (SGP), Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Geert Wilders (PVV), Kees van der Staaij (SGP), Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Aan het begin van de coronacrisis wilden partijen aan het Binnenhof vooral uitdragen dat ze eendrachtig streden tegen het coronavirus. Maar nu de epidemie lijkt geluwd, nemen oppositiepartijen weer de ruimte het kabinet onder druk te zetten. Zeker nu Den Haag zich voorbereidt op de verkiezingscampagne, verhardt de strijd zich.

En waren oppositiepartijen tot nog toe vaak versnipperd, ineens opereren ze opvallend eensgezind. Premier Mark Rutte heeft ervaring in het regeren zonder meerderheid. Altijd wist hij wel een gelegenheidscoalitie te smeden, dan weer over links, dan weer over rechts, om plannen door het parlement te krijgen. Maar ineens zien hij en zijn ministers zich geconfronteerd met een onwillige oppositie.

Motie van afkeuring

Zo hangt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een motie van afkeuring boven het hoofd in – en dat is uitzonderlijk – de Eerste Kamer. Hoewel de Senaat zelden moties aanneemt of nieuw beleid maakt, overviel de oppositie het kabinet met de eis dat de huren per 1 juli moeten worden bevroren. Alleen de SGP stemde niet mee.

Ollongren weigert dat. Ook een tweede motie legde ze naast zich neer. Ze vindt een algehele huurstop te ver gaan. Huurders die aangeven in financiële problemen te zitten door de crisis, kunnen bij hun verhuurder om een tijdelijke huurverlaging vragen.

“Een minister die niet doet wat het parlement wil, brengt zichzelf in de politieke problemen,” zegt SP-senator Tiny Kox dreigend. Ollongren noch de oppositie is vooralsnog van plan te buigen.

Klem zetten

En ook in de Tweede Kamer probeert de oppositie het kabinet klem te zetten. Dinsdag is er hoofdelijke stemming over twee moties van PvdA en SP. De een om het salaris van medewerkers in de zorg te verhogen. De ander om deze zomer een onafhankelijk onderzoek te houden naar de bestrijding van het coronavirus. Allebei de moties worden door alle oppositiepartijen gesteund, van Partij voor de Dieren tot Forum voor Democratie. Dat gebeurt bijna nooit. Samen hebben zij precies evenveel Kamerleden als de regeringspartijen, waardoor het er maandag om spant.

Het kabinet laat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) al onderzoek doen naar de coronacrisis, maar dat gaat nog even duren. Bovendien: waarom de brandweer lastig vallen met een onderzoek als ze nog aan het blussen is? “Omdat er nú lessen moeten worden getrokken,’’ vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher. “Zodat we straks, mocht het aantal besmettingen toenemen, beter voorbereid zijn.’’

En ook de tweede motie ziet het kabinet niet zitten. Het heeft al beloofd medewerkers in de zorg een extraatje te geven. Maar de oppositie wil meer: salarissen moeten structureel omhoog. Het kabinet klaagt dat het al moeite genoeg heeft om met Prinsjesdag een sluitende begroting in te dienen voor 2021. Want waar het geld vandaan moet komen, dat zegt de oppositie niet. En dat vindt het kabinet op zijn beurt weer ‘gratis bier beloven in verkiezingstijd’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden