Nieuws

Nu het kouder wordt ‘zetten besparende Nederlanders stug door’, aldus Ipsos

Bijna de helft van de Nederlanders bespaart op kosten door de verwarming niet aan te zetten, ook nu de temperatuur buiten daalt. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos.

ANP/Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mensen blijven zich bovendien zorgen maken over de gestegen kosten als gevolg van de hoge inflatie, ondanks maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd.

Vooral Nederlanders met een lager of middeninkomen proberen op de energierekening te besparen, zien de onderzoekers van Ipsos. Het onderzoeksbureau sluit niet uit dat een deel van de bespaarders op een andere manier het huis verwarmt, bijvoorbeeld met elektrische verwarming of met houtkachels.

Ipsos zegt dat besparen op verwarmings- en energiekosten al langer een trend is. Sinds september zou ongeveer 70 procent van de Nederlanders de verwarming lager hebben gezet. Vanaf die tijd waren de temperaturen vrij zacht, maar ook nu het kouder wordt ‘zetten besparende Nederlanders tot nu toe stug door’, aldus het onderzoeksbureau.

Wat een huishouden betaalt voor energie

Het prijsplafond op energie gaat gelden vanaf het nieuwe jaar. Huishoudens betalen vanaf dat moment een lager tarief voor elektriciteit en gas tot een bepaalde verbruikshoeveelheid. Maar die maatregel neemt de zorgen bij mensen niet meteen weg, aldus Ipsos. Zo geeft slechts een kwart van de Nederlanders aan door de invoering van het prijsplafond minder zorgen te hebben. Bij vier op de tien mensen blijven de zorgen over een hoge energierekening bestaan.

Ook in Amsterdam zoeken inwoners naar manieren om de kosten van de energierekening zo laag mogelijk te houden. Sommige Amsterdammers kunnen zich een verwarmd huis niet veroorloven. Door enkel glas en slechte isolatie kan de temperatuur in huis bovendien stevig dalen.

Als alternatief duiken in de stad initiatieven als een warme huiskamer op. Het Leger des Heils heeft 214 van deze warmtelocaties gemaakt. In heel Nederland zijn er inmiddels 1127 van zulke plekken. Geïnteresseerden mogen er kosteloos verblijven, zodat ze thuis niet hoeven te stoken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden