Nu definitief: Tweede Kamer verruilt Binnenhof deze zomer voor tijdelijk pand

De Tweede Kamer vertrekt tijdens de verbouwing van het Kamergebouw tijdelijk van het Binnenhofcomplex. De Kamer heeft donderdag ingestemd met de verhuizing.

Bouwwerkzaamheden in het nieuwe onderkomen van de Tweede Kamer, in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken.  Beeld ANP
Bouwwerkzaamheden in het nieuwe onderkomen van de Tweede Kamer, in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Komende zomer, in het reces, wordt de Tweede Kamer verplaatst naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.

Aan het besluit ging een langdurige discussie vooraf. Het bestuur van de Tweede Kamer zag een verhuizing voor de duur van de verbouwing – ruim vijf jaar – niet zitten. Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib was het tijdelijke Kamergebouw door een groot aantal liften en smalle gangen niet coronaproof. Ook liet een onderzoek dat in opdracht van de Kamer werd gedaan zien dat een renovatie van het Binnenhof in delen, waarbij de Kamer kon blijven zitten, 100 miljoen euro goedkoper zou zijn.

Verzet

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor de renovatieplannen, liet daarop een andere analyse uitvoeren, die aantoonde dat de renovatie een half miljard duurder kan uitvallen als de Kamer niet verhuist. Daarop staakte de Kamer het verzet. De coalitiepartijen spraken zich uit vóór de verhuizing. De Kamer stemde ook in met hun motie die oproept om ‘alle noodzakelijke stappen’ te zetten om in het zomerreces van 2021 te verhuizen.

In het pand aan de Bezuidenhoutseweg, dat B67 wordt genoemd, is voor in totaal 160 miljoen euro onder andere een vrijwel exacte kopie van de plenaire vergaderzaal gebouwd. Het plafond is wat lager en de blauwe zetels moeten nog meeverhuizen, maar daarna is de zaal klaar om er te debatteren.

Die verhuizing had al geregeld moeten zijn: aanvankelijk stond die gepland voor de zomer van 2020. Dat werd eind 2019 met een jaar uitgesteld, onder andere vanwege de stikstofcrisis en omdat er extra eisen werden gesteld aan de beveiliging van het pand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden