Nu al 30 verklaringen over geweld Mallorca, voorarrest verdachten verlengd

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels dertig getuigenverklaringen binnen van de zware geweldsincidenten half juli op Mallorca, die de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen het leven kostte. Het voorarrest van twee van de drie tot nu toe opgepakte verdachten is met negentig dagen verlengd.

Victor Schildkamp
Bloemen ter nagedachtenis aan de overleden 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen, op Palma de Mallorca. Beeld ANP
Bloemen ter nagedachtenis aan de overleden 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen, op Palma de Mallorca.Beeld ANP

Dat laat het OM Midden-Nederland weten. “Er komen heel veel getuigen binnen, sommige zoeken we ook actief op omdat we dan horen dat ze er ook bij waren, en we krijgen ook nog steeds nieuwe beelden,” zegt Mary Hallenbeek van het OM. “Het is een enorme puzzel.” Er komen volgens justitie óók beelden binnen uit een café, vermoedelijk de plek waar de aanleiding tot de schoppartijen ligt.

Meerdere jonge mannen uit een groep van dertien Nederlandse vakantiegangers gingen in de vroege uren van 14 juli voorbijgangers te lijf aan het strand en vielen ook een groepje van vijf landgenoten aan. Een slachtoffer uit Waddinxveen werd tegen het hoofd geschopt. Hij overleed op zondag 18 juli aan zijn verwondingen.

Volgens de Spaanse politie op Mallorca viel de groep zomaar toeristen aan. Volgens enkele getuigen waren kleine onbenullige ruzies in een café de kiem voor de schoppartijen op de boulevard. De groep van dertien jongeren uit Hilversum en Bussum vertrok een dag later halsoverkop naar Nederland.

Justitie in Spanje droeg het onderzoek al snel over aan Nederland. Het OM richtte zich in eerste instantie op de verdachten van het doodschoppen van Carlo. Tot nu toe werden daarvoor drie mensen opgepakt: Sanil B. (19), Hein B. (18) en Mees T. (18). Alle drie zitten vast.

Maar de andere jongeren zijn nog lang niet uit beeld. Justitie gaat uit van twee grote incidenten met meerdere slachtoffers. Naast de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman raakten ook enkele mensen gewond door de schoppartijen.

Voorarrest verlengd

Donderdag moesten de twee verdachten die als eerste zijn aangehouden, Hein B. en Sanil B., bij de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland verschijnen. Zij worden verdacht van het medeplegen van doodslag, medeplegen poging doodslag en van openlijk geweld. De rechter besloot het voorarrest van beide mannen met negentig dagen te verlengen. Een verzoek van Hein B. om zijn hechtenis te schorsen, werd afgewezen.

De derde verdachte die vastzit, Mees T., hoort volgende week donderdag of hij ook langer in voorarrest moet blijven.

Het aantal aangiftes is onveranderd: negen. Die negen aangevers hebben ook verklaringen afgelegd. De verwachting is dat er de komende tijd nieuwe aanhoudingen zullen worden verricht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden