NS schrapt komende weken fors deel treinen

NS schrapt vanaf zaterdag een groot deel van de treinen. Dan gaat een basisdienstregeling in. Vanwege alle maatregelen rond het coronavirus zijn de treinen grotendeels leeg, bovendien hebben veel medewerkers zich ziek gemeld.

David Bremmer
Een leeg Den Haag Centraal Station.  Beeld ANP
Een leeg Den Haag Centraal Station.Beeld ANP

Maandag meldden de spoorwegen al dat het aantal reizigers op maandagochtend met 85 procent was gedaald. Veel stations lagen er verlaten bij. Minstens zo belangrijk is dat het ziekteverzuim bij NS enorm is gestegen. De vervoerder heeft daardoor moeite voldoende conducteurs, machinisten en ander personeel ingeroosterd te krijgen.

Om de treinen toch te kunnen laten rijden komt NS zaterdag met een speciale basisdienstregeling. Daarbij rijden de treinen op elk station in Nederland twee keer per uur in beide richtingen. Volgens topman Roger van Boxtel is de huidige situatie zwaar voor NS. ‘We willen zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bij zetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging.’

Coronamaatregelen

Tot nu toe rijden de spoorwegen nog de normale dienstverlening. Wel zijn de extra spitstreinen geschrapt wegens gebrek aan voldoende personeel. Het uitgeklede rooster betreft enkel de NS en geldt in ieder geval tot 6 april. Op die datum lopen alle door het kabinet vanwege het coronavirus getroffen maatregelen af. Regionale vervoerders rijden volgens een andere concessie, ook is die dienstregeling vaak al wat minder uitgebreid.

Het aantal treinen bepalen dat blijft rijden is voor de Nederlandse Spoorwegen een lastige puzzel. Gekeken is hoeveel treinen met het nog wel beschikbare personeel haalbaar is. Wat meehelpt is dat er door de lege treinen minder conducteurs nodig zijn. Tegelijk moet er voldoende materieel op het spoor blijven. Anders zitten de overgebleven reizigers allemaal bovenop elkaar en dat vergroot de kans op een coronabesmetting.

In normale tijden vervoert NS 1,3 miljoen reizigers per dag. Afgelopen jaren is de populariteit van de trein flink gestegen. Afgelopen maand presenteerden de spoorwegen nog klinkende jaarcijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden