NS opent claimloket voor transporten WOII

Vanaf maandag kunnen slachtoffers en nabestaanden bij de NS een schadeclaim indienen voor de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Parool
Holocaust-slachtoffer Salo Muller, voorzitter Job Cohen en president-directeur NS Roger van Boxtel tijdens de presentatie van het advies van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS. Beeld ANP
Holocaust-slachtoffer Salo Muller, voorzitter Job Cohen en president-directeur NS Roger van Boxtel tijdens de presentatie van het advies van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS.Beeld ANP

Het spoorwegbedrijf vervoerde destijds in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Sinti en Roma per trein naar Westerbork, Vught of Amersfoort. Circa 100.000 mensen werden van daaruit overgebracht naar concentratie- of vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor. Circa 100.000 mensen werden overgebracht.

De schadevergoeding van de NS kwam mede tot stand dankzij de volharding van de 83-jarige Holocaustoverlevende Salo Muller. Wie een schadevergoeding wil ontvangen, heeft een jaar de tijd om een verzoek in te dienen. Dat kan alleen digitaal, maar er is hulp beschikbaar voor mensen die daar moeite mee hebben.

Enkele duizenden mensen komen voor de tegemoetkoming in aanmerking, onder wie naar schatting 500 overlevenden. NS reserveert hiervoor de komende jaren enkele tientallen miljoenen euro's.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden