PlusAchtergrond

NS maakt treinen naar Berlijn en Brussel veel sneller: ‘We willen luchtreiziger verleiden’

Treinreizigers kunnen vanaf 2024 een half uur sneller naar Berlijn en Brussel. Op beide trajecten gaan daarvoor nieuwe comfortabele treinen rijden, maakt de NS donderdag bekend. Zo moeten reizigers verleid worden om korte vluchten in te wisselen voor het spoor.

Edwin Van Der Aa en David Bremmer
Marjan Rintel, de aanstaand president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, wil reizigers verleiden over te stappen van het vliegtuig naar de trein voor kortere afstanden.  Beeld Marco de Swart
Marjan Rintel, de aanstaand president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, wil reizigers verleiden over te stappen van het vliegtuig naar de trein voor kortere afstanden.Beeld Marco de Swart

“Binnen de 700 kilometer is het te gek voor woorden dat mensen met het vliegtuig gaan in plaats van met de trein,” vertelt aanstaand NS-topvrouw Marjan Rintel. Zulke korte vluchten dragen aan geen enkele milieudoelstelling bij, stelt ze vast.

Om reizigers over te halen voortaan de trein te pakken, belooft Rintel de reisduur naar België en Duitsland flink te verkorten. Naar Berlijn is de geplande half uur tijdwinst een optelsom van het vervallen van een locomotiefwissel bij Bad Bentheim net over de grens en het overslaan van de stations Minden en Stendal. Nu bedraagt de reistijd vanaf Amsterdam nog zes uur en twintig minuten.

Voor de nieuwe verbinding naar Brussel liggen verschillende varianten op tafel, waarbij de reistijd van bijna drie uur vanaf onze hoofdstad eveneens met mogelijk wel dertig minuten wordt ingekort. Het ligt voor de hand bij de nieuwe verbinding diverse stations in België niet meer aan te doen. De Spoorwegen hebben daarover bijna een deal met de Belgische collega’s.

Daar blijft het niet bij: behalve snellere reistijden kunnen reizigers voortaan op de site van NS alle buitenlandse bestemmingen binnen 700 kilometer boeken. Maar ook voor steden als Barcelona moet dat mogelijk worden. “Het is heel gek dat dat zo lang niet kon.”

Flinke zak geld

Rintel, die Roger van Boxtel per 1 oktober opvolgt als president-directeur, wordt roerganger in een heftige periode. Eind juni maakte NS bekend door de coronacrisis tot 2300 banen te moeten schrappen, overigens zonder gedwongen ontslagen. Om te overleven, vraagt de vervoerder een flinke zak geld van het kabinet voor de komende jaren. Rintel: “Zonder geld wordt het heel lastig om het hoofd boven water te houden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden