NS krijgt al 1100 claims voor transporten WOII

Ruim 1100 slachtoffers en nabestaanden hebben tot nu toe een schadeclaim ingediend om de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Holocaust-slachtoffer Salo Muller en president-directeur NS Roger van Boxtel tijdens de presentatie van het advies van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS over hoe de Nederlandse Spoorwegen (NS) schadevergoedingen kan betalen aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gezet.  Beeld ANP
Holocaust-slachtoffer Salo Muller en president-directeur NS Roger van Boxtel tijdens de presentatie van het advies van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS over hoe de Nederlandse Spoorwegen (NS) schadevergoedingen kan betalen aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog op transport zijn gezet.Beeld ANP

Sinds maandag kunnen zij terecht bij een speciaal digitaal loket.

Ruim 250 aanvragen zijn van slachtoffers, ruim twintig van weduwen of weduwnaars en ongeveer 800 van kinderen van slachtoffers. Volgens de commissie die zich ermee bezighoudt zijn meer dan 200 aanvragen afkomstig uit andere landen dan Nederland. Die commissie heet voluit Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII transporten NS.

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden destijds in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Sinti en Roma per trein naar Westerbork, Vught of Amersfoort, met de concentratie- of vernietigingskampen als eindbestemming.

Excuus

De Spoorwegen boden in 2005 excuus aan voor de transporten, maar keerden geen financiële genoegdoening uit. Pas dit jaar, na veel gesprekken met nabestaanden - onder wie Holocaustoverlevende Salo Muller - heeft NS alsnog besloten schadevergoedingen uit te keren.

‘NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de bezetter treinen gereden. Dit is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van NS’, staat te lezen op de website van de commissie. De behandeling van een aanvraag neemt maximaal 13 weken in beslag. De commissie streeft ernaar aanvragen die worden ingediend door mensen op hoge leeftijd voorrang te geven ‘om zo te proberen deze aanvragen sneller te kunnen beoordelen’.

Enkele duizenden mensen komen voor de tegemoetkoming in aanmerking, onder wie naar schatting 500 overlevenden. NS reserveert hiervoor de komende jaren enkele tientallen miljoenen euro’s. Wie een vergoeding wil ontvangen, heeft een jaar de tijd om een verzoek in te dienen. Dat kan alleen digitaal, maar er is hulp beschikbaar voor mensen die daar moeite mee hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden