NS breidt rooster weer wat uit: meer intercity’s, IC Direct rijdt weer

De Nederlandse Spoorwegen breiden de sinds 21 maart geldende basisdienstregeling iets uit. Alle stations waar normaliter intercity's stoppen, krijgen vanaf 29 april minstens eens per uur een intercity. Ook het Randstad-nachtnet en de IC Direct gaan weer rijden.

David Bremmer
Diverse intercity's staan geparkeerd op het NS opstelterrein. Beeld ANP
Diverse intercity's staan geparkeerd op het NS opstelterrein.Beeld ANP

In de huidige dienstregeling rijden er vooral sprinters, waarbij op ieder station tenminste tweemaal per uur een trein gaat. Nu komen er dus meer intercity's. Dat komt reizigers op twee manieren ten goede, stelt het spoorbedrijf in een schriftelijke verklaring. “We zorgen er enerzijds voor dat het gemakkelijker wordt de 1,5 meter afstand te houden omdat er meer treinen zijn. Anderzijds wordt de verbinding tussen steden sneller waardoor reizigers, die echt noodzakelijk met de trein moeten reizen over langere afstanden eerder op hun werk moeten zijn.”

NS zegt met de extra ic's nadrukkelijk niet op meer treinreizigers te mikken. “Deze dienstregeling blijft alléén voor reizigers die noodzakelijk gebruik moeten maken van de trein. Voor anderen geldt nog steeds: blijf thuis, met de trein gaan is even geen uitje.”

Verbeteringen

In een nadere toelichting vertelt NS dat de huidige basisdienstregeling vorige maand in slechts enkele dagen in elkaar is gezet. “De afgelopen weken hebben we ruim de tijd gehad om te kijken naar verbeteringen. Die voeren we nu in.” De spoorwegen zeggen niet vooruit te lopen op een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet komende dinsdag. “Dat staat hier los van.”

Behalve de extra intercity's veranderen er nog diverse zaken in het coronarooster: het nachtnet van Utrecht CS naar Amsterdam CS, Schiphol, Leiden, Den Haag HS en Rotterdam gaat weer rijden. Ook de IC Direct tussen Breda en Amsterdam vertrekt weer tweemaal per uur. NS streeft ernaar om per station waar mogelijk één ticketbalie en één winkel open te houden. “Zo bieden we reizigers waar dat kan informatie, hulp, een warme drank en iets te eten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden