Nieuws

NRC: ‘Honderden minderjarige vluchtelingen dreigen op te groeien zonder ouders’

Minstens tweehonderd minderjarige vluchtelingen dreigen op te groeien zonder ouders als gevolg van nieuw beleid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat nareizen van familieleden moet beperken. Dat meldt NRC op basis van interne IND-stukken.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Sinds afgelopen november hanteert de IND een nieuw beleid ten aanzien van gezinshereniging van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers). Kinderen die na hun aankomst in Nederland zijn opgevangen door een (ver) familielid gelden niet langer als ‘alleenstaand’ en hebben daarom voortaan, als ze in Nederland mogen blijven, geen recht op de ‘nareis’ van ouders, broers en zusjes.

De Tweede Kamer is niet over het nieuwe beleid geïnformeerd, terwijl het al zo’n tweehonderd vluchtelingenkinderen treft. De maatregel is bedoeld om een einde te maken aan het ‘vooruit sturen’ van minderjarige kinderen om zo meer kans te maken op asiel in Nederland. In 2015, op het hoogtepunt van de Syrische vluchtelingencrisis, vroegen 3860 alleenreizende kinderen asiel aan in Nederland. In 2020 was dat aantal flink gedaald naar 985.

Wel schoot onlangs het aantal nareizigers omhoog. Afgelopen juli werd bekend dat in het afgelopen kwartaal 2850 nareizigers bij de IND een aanvraag indiende, dat is het hoogste aantal sinds 2017.

De maatregel is doorgedrukt door de demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD). Dit was tegen het advies van de top van de IND in melden de bronnen aan NRC. Juristen van de immigratiedienst twijfelen aan de juridische haalbaarheid van het beleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden