Nieuws
NPO breidt onderzoek misstanden DWDD uit naar hele omroep
Het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door wordt omroepbreed gemaakt. Dat heeft de NPO vrijdagavond bekendgemaakt.
De omroep heeft daartoe opgeroepen, omdat Mores, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de podium-, film- en televisiesector, sinds de berichtgeving rondom DWDD meerdere meldingen heeft ontvangen over vergelijkbare gevallen binnen de gehele publieke omroep.
Maandag kondigde de NPO aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de werkcultuur bij DWDD. Sinds vrijdag 18 november is presentator Matthijs van Nieuwkerk in opspraak door een artikel in de Volkskrant waarin tientallen oud-medewerkers spraken over de werkomstandigheden bij het programma. Vrijdag gingen NPO-baas Frederieke Leeflang, staatssecretaris Gunay Uslu en regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer met elkaar om tafel om te praten over de kwestie.
Van Nieuwkerk liet vrijdag via zijn woordvoerder weten mee te werken aan het onafhankelijk onderzoek naar zijn gedrag als presentator van de populaire talkshow. Van Nieuwkerk heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken.
‘Systematische oorzaken’
Wie het onderzoek leidt, maakt de NPO niet bekend. Volgens de omroep wordt een ‘onafhankelijke commissie’ samengesteld, bestaande uit vier of vijf leden. Daarnaast staan twee onafhankelijk adviseurs de commissie bij. Meldpunt Mores treedt op als adviseur voor de commissie. De NPO verzoekt vanwege de andere meldingen het onderzoek breder in te steken dan alleen gericht op DWDD en omroep BNNVARA.
Het eerste deel van het onderzoek spitst zich toe op de ‘systematische oorzaken’ van grensoverschrijdend gedrag, zoals de ‘competitieve omgeving, gedrag en instelling en het effect van tijdelijke contracten en het werken met freelancers’. Dit deel van het onderzoek moet volgens de NPO leiden tot concrete aanbevelingen voor de toekomst. Het tweede deel van het onderzoek focust op het grensoverschrijdende gedrag zelf: ‘In welke vorm was er sprake van, welke signalen waren er en wat is ermee gedaan?’
‘Extreme machtsongelijkheid’
In aanvulling op het onderzoek komt de publieke omroep met een actieplan om de sociale veiligheid te verbeteren. Hierin wil de NPO kijken naar ‘intensievere begeleiding van medewerkers en presentatoren en het terugdringen van kortlopende contracten’. Deze aanbevelingen zijn in lijn met het rapport Over de grens, op weg naar een gedeelde cultuur van de Raad voor Cultuur van juni dit jaar. Hierin pleitte de adviescommissie óók voor ‘eerlijkere beloning en een betere rechtspositie’ van, vooral, zzp’ers en mensen met tijdelijke contracten, en vroeg ze aandacht voor de ‘extreme machtsongelijkheden’ in de kunst- en cultuursector.
De directe aanleiding voor het advies van de Raad voor Cultuur waren de onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma The Voice van dit voorjaar.