NOS haalt logo's van satellietwagens na aanhoudende bedreigingen

De NOS heeft van de satellietwagens waarmee op locatie wordt gewerkt de logo’s afgehaald. Aanleiding zijn aanhoudende bedreigingen van medewerkers, meldt de NOS op de website.

ANP
Zo zag een busje van de NOS eruit. Beeld ANP
Zo zag een busje van de NOS eruit.Beeld ANP

Vrijwel dagelijks worden journalisten en technici die voor verslaggeving onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers of scheldpartijen. Ook wordt er afval naar hen gegooid en worden de wagens op de weg afgesneden of geblokkeerd. Monteren en het leggen van radio- en televisieverbindingen met Hilversum wordt bij tijd en wijle onmogelijk gemaakt door op de auto te bonzen of er tegenaan te plassen, aldus de NOS.

Journalistiek onder vuur

“Zo diep zijn we gezonken en het verbijsterende is: het is allemaal in korte tijd snel anders geworden,” zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. “De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten.”

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ noemt het ook een “triest nieuw dieptepunt” in de trend dat acties tegen journalisten toenemen. Volgens hem wordt de NOS ook vaak gezien als partij, “terwijl ze hun best doen om onafhankelijk nieuws te brengen.” De NOS reageert daar volgens hem wel goed op overigens, door niet die plekken uit de weg te gaan, “maar te blijven komen en soms inderdaad maatregelen nemen, zoals beveiligers mee te nemen en logo’s te verwijderen.”

Politiek

Hij wijst ook naar de politiek. Zoals sommige partijen journalisten neerzetten, als ‘staatsomroep die niet te vertrouwen is’, dat voedt dit soort gedrag ten opzichte van journalisten, stelt Bruning.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff heeft aangegeven dat bepaalde partijen, waaronder Forum voor Democratie van Thierry Baudet, het wantrouwen in de journalistiek voeden. Baudet voelt zich niet verantwoordelijk. Zelf zegt hij dat het zijn taak als politicus is om “cultuurkritiek” te uiten. “Maar het idee dat dat zou kunnen worden vertaald naar bedreigingen in de fysieke sfeer, is natuurlijk verschrikkelijk, absurd en abject en moet met de felste bewoordingen worden bestreden,” zegt hij tegen EenVandaag.

Dat NOS-verslaggevers en -technici zo vaak te maken krijgen met bedreigingen dat de omroep heeft besloten de logo’s van de satelietbusjes te halen, leidt tot geschokte reacties in politiek Den Haag. Verschillende partijen willen actie van het kabinet.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver roept het kabinet op snel in te grijpen. “Verschrikkelijk dat journalisten dusdanig bedreigd worden dat de NOS zich hiertoe genoodzaakt voelt,” zegt hij. “De toenemende polarisatie brengt onze democratie en rechtsstaat in gevaar.”

Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil het kabinet vragen om extra maatregelen. “Dit is echt ontzettend kwalijk! Persvrijheid is als zuurstof voor de democratie. Kritiek mag (heb ik ook wel eens), maar het moet afgelopen zijn met intimidatie, bedreiging en zaaien van wantrouwen.”

“Blijf met je tengels van journalisten af,” zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten. “Journalisten controleren namens ons allemaal de macht en brengen ons soms in moeilijke omstandigheden iedere dag het nieuws. Die mensen moet je niet bedreigen, laat ze hun werk doen.”

“Journalisten die zich gaan verbergen om veilig te zijn. Dat is het begin van het einde van een vrije samenleving,” aldus CDA’er Harry van der Molen. “Hier trekken we een grens. We mogen niet voor deze tirannen zwichten.”

“Onafhankelijke journalistiek is de basis voor een goedwerkende democratie,” twittert VVD-Kamerlid Arne Weverling. “Bizar dat dit nodig is.” Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt van “een aanval op onze beschaving”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden