Nieuws

Noorderlicht slechts op enkele plekken te zien in Nederland

Hoewel veel mensen er reikhalzend naar uitkeken, was het noorderlicht in de nacht van zaterdag op zondag voor weinigen waar te nemen. Alleen uit het noorden van Friesland en van Terschelling en Schiermonnikoog kwamen berichten van mensen die het noorderlicht hadden gezien.

Het Parool
Het noorderlicht in Terschelling. Het poollicht dat in Nederland te zien is, is wel totaal anders dan bijvoorbeeld boven Noord-Europa of in Canada. Daar is onder gunstige omstandigheden een heuse lichtshow te zien. Beeld ANP / Novum RegioFoto
Het noorderlicht in Terschelling. Het poollicht dat in Nederland te zien is, is wel totaal anders dan bijvoorbeeld boven Noord-Europa of in Canada. Daar is onder gunstige omstandigheden een heuse lichtshow te zien.Beeld ANP / Novum RegioFoto

Het kleurrijke verschijnsel is normaal gesproken alleen rond de poolcirkel te zien, omdat zich daar een magnetisch veld rond de aarde bevindt. Maar een krachtige zonnevlam die onderweg is naar de aarde, maakte het mogelijk om het ook in een deel van Nederland te zien, zo had Weerplaza aangekondigd.

Het noorderlicht of poollicht, ook wel Aurora Borealis genoemd, is een geomagnetisch lichtverschijnsel. Het ontstaat wanneer grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes van de zon onze atmosfeer bereiken en daar met hoge snelheid botsen met zuurstof- en stikstofdeeltjes.

“Heel af en toe kan het noorderlicht ook ver weg van de noord- of zuidpool gezien worden,” aldus Wouter van Bernebeek van Weerplaza. Het poollicht dat bij zo’n gelegenheid in Nederland te zien is, is wel totaal anders dan bijvoorbeeld boven Noord-Europa of in Canada. Daar is onder gunstige omstandigheden een heuse lichtshow te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden