‘Noodkreet’ voor forensische opsporing: te weinig mankracht

De Nederlandse Politiebond (NPB) maakt zich grote zorgen over de situatie bij de afdeling forensische opsporing van de politie. 

Onderzoek van de forensische politie na de liquidatie op 29 maart in Amsterdam-Noord. Beeld ANP

Volgens de bond is er een chronisch tekort aan menskracht waardoor er 1500 mensen werken, terwijl er ‘werk is voor 4500 mensen.’ Maar volgens de korpsleiding is de afdeling ‘gewoon op sterkte,’ aldus een woordvoerder.

De bond, die een brandbrief heeft gestuurd naar minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie, baseert die conclusie onder meer op gesprekken die zijn gevoerd met rechercheurs en leidinggevenden bij deze afdeling. Deze waren vaak ‘emotioneel en beladen’, aldus de NPB.

Volgens de vakbond is er een ‘onhoudbare situatie ontstaan’ en kent het ziekteverzuim op de afdeling de laatste vijf jaar een gemiddelde van 9 procent en meer. Niet elke ‘plaats delict’ wordt nog op sporen onderzocht en minder zaken worden opgelost, zeggen rechercheurs tegen de bond.

De NPB zegt dat de situatie komt door de vorming van de Nationale Politie, waarbij er 15 procent bezuinigd zou zijn op het personeelsbestand bij forensische opsporing. ‘Dit terwijl er een enorme toename is van verzoeken om forensisch onderzoek.’

De korpsleiding is ‘verbaasd’ over de timing van de brief, aldus de zegsman. Volgens hem is anderhalf jaar geleden een speciaal programma in het leven geroepen om ‘de boel op orde te krijgen en de afdeling toekomstbestendig te maken.’ Ook kijkt de korpsleiding of er meer forensisch rechercheurs moeten komen ten opzichte van ‘gewone.’ Dat er meer werk is dan de 1500 mensen kunnen doen, beaamt hij. ‘Maar dat geldt voor alle politieafdelingen.’

Steeds belangrijker

De bond stelt dat forensisch bewijs een steeds belangrijkere rol speelt in rechtszaken. ‘Dit raakt vele maatschappelijke belangen, maar in de eerste plaats de aanpak van (georganiseerde en zware) criminaliteit,’ schrijft de bond aan Grapperhaus, die nog niet kon reageren op de brief.

De minister wordt verzocht ‘acute maatregelen’ te nemen voor ‘nu en in de toekomst’ zodat de werkomstandigheden verbeteren. Ook moet er volgens de bond onderzoek gedaan worden naar de veroorzaakte ‘maatschappelijke schade.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden