Noodkreet politie, OM en rechters: 850 miljoen extra nodig

Het nieuwe kabinet moet 850 miljoen euro extra uittrekken voor de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak. Daarvoor pleiten de organisaties in Trouw.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De rechtshandhaving zou te kampen hebben met personeelstekorten, achterstanden in bijscholing en verouderde ICT-systemen. Zo komt de rechtspraak 200 rechters tekort en heeft de politie in de toekomst 3500 extra mensen nodig.

“Het fundament onder onze organisaties moet steviger,’’ zegt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM, tegen de krant. “Dat is nu te kwetsbaar.’’

Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, zegt ‘al een heleboel jaar op onze tenen’ te lopen. “Dat merkt de burger ook. De verwachting dat zaken snel worden afgehandeld, kunnen wij nu niet waarmaken.”

Onlinecriminaliteit

Een van de uitdagingen waar de politie voor staat, is volgens Hanneke Ekelmans, lid van de korpsleiding, het meebewegen met de ‘omvangrijke verschuiving van traditionele naar onlinecriminaliteit’. Als dat niet gebeurt, dan speelt de politie een ‘achterhoedegevecht’, zegt ze.

Het drietal wil de recente rellen niet misbruiken om hun pleidooi kracht bij te zetten, stellen ze. Maar ze leggen wel de urgentie van hun problemen bloot. De onrust vraagt veel van het personeel, waardoor andere zaken blijven liggen.

Ook als de overheid in de toekomst moet bezuinigen vanwege de uitgaven die door de coronacrisis zijn gedaan, moeten de politie, het OM en de rechtspraak buiten schot blijven, vinden de organisaties. “Onder invloed van de financiële crisis hebben onze organisaties drastisch moeten inleveren sinds 2012,” legt Naves uit. “En de rekening van die bezuinigingen betalen we nu nog.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden