Update

Noodbevel voor verboden protest op Malieveld, tientallen aanhoudingen

Hoewel de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin zondag op het Malieveld werd verboden, zijn er toch betogers naar het grasveld in Den Haag gekomen. Pakweg honderd mensen hebben zich verzameld. De burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd. De politie heeft tientallen mensen aangehouden die ondanks meerdere verzoeken weigerden te vertrekken.

Het Parool
Een aanhouding tijdens een verboden demonstratie van Viruswaanzin op het Malieveld die is gericht op de coronamaatregelen van het kabinet. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een aanhouding tijdens een verboden demonstratie van Viruswaanzin op het Malieveld die is gericht op de coronamaatregelen van het kabinet.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Met busjes van de politie, mensen van de ME en politie te paard worden aanwezigen van het Malieveld weg geleid richting het Centraal Station. De politie heeft veel agenten ingezet. Ook zijn er matrixborden geplaatst waarmee betogers worden gewaarschuwd dat ze in overtreding zijn.

Van mensen van wie wordt vermoed dat ze willen demonstreren, wordt om legitimatie gevraagd en hun bestemming. Agenten wijzen hen daarbij nog eens op het demonstratieverbod. Ook via Twitter doet ze een oproep om thuis te blijven.

Meerdere mensen hebben op sociale media aangegeven toch te komen, onder wie Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida. “Het gaat mij niet zozeer om die 1,5 meterregel. Ik ga daar gewoon staan om gebruik te maken van mijn grondrecht en wil me vooral niet laten intimideren,” vertelt Wagensveld. “Iedereen staat er voor zich, dus er is geen sprake van een organisatie. Iedereen mag daar gewoon wandelen.”

‘Nederland dictatuur’

Rond één uur ‘s middags vaardigde de Haagse burgemeester Johan Remkes een noodbevel uit. Mensen die ondanks het verbod van plan waren om deel te nemen aan de verboden demonstratie op het Malieveld of op de Koekamp moesten zich daar uit de voeten maken. Het winkelgebied van de Haagse binnenstad werd afgesloten om ervoor te zorgen dat de betogers niet vanaf het Malieveld de stad in zouden gaan.

De betogers, veelal van buiten Den Haag, zagen het noodbevel van burgemeester Remkes als een aantasting van hun democratisch recht. Langdurig scandeerden ze teksten als ‘Nederland politiestaat’ en ‘Nederland dictatuur’. De Haagse politieagenten werden veelvuldig uitgemaakt voor ‘landverraders’.

Met de inzet van heel veel politieagenten, politiepaarden en de Mobiele Eenheid werden de pakweg tweehonderd betogers en een grote groep toeschouwers in de loop van de middag langzaam maar zeker in de richting van Station Den Haag Centraal geleid. Er werden geen charges uitgevoerd. Rond half vier was de situatie weer rustig.

Geheime agenda

De organisatoren van Viruswaanzin riepen vooraf op om niet te komen. Jan Engel, woordvoerder van Viruswaanzin zegt dat er geen geheime agenda is om Den Haag te overvallen met een demonstratie. “We komen ook niet stiekem. Ik denk dat onze oproep op sociale media om niet te komen naar het Malieveld heel duidelijk is geweest. We roepen nogmaals iedereen expliciet op, om niet te gaan.”

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dam

Op de Dam werd zaterdag gevreesd voor een demonstratierave. De gemeente Amsterdam had een geplande betoging van Viruswaanzin en Bevrijd Nederland al verboden, maar die organisaties sloten niet uit dat er alsnog betogers naar de Dam zouden komen. Van een demonstratie was geen sprake.

Hooligans

Vorig weekend liep een groot, soortgelijk protest uit de hand, mede omdat hooligans de actie aangrepen ook naar Den Haag te komen. Die demonstratie werd op voorhand ook verboden. Nadat Remkes toch een korte betoging had toegestaan omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig.

In het gebied rond station Den Haag CS en het Malieveld ontstonden rellen met de ME. Volgens de politie gebruikten onruststokers fors geweld. De mobiele eenheid voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden ‘doorgesnoven hooligans’ misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden