Nieuws

Nog twee mensen vast na klimaatactie op A12, Amnesty kritisch op verloop demonstratie

Na de klimaatactie op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag zitten nog twee mensen vast, laat de politie zondag weten. In totaal werden zaterdag 768 mensen aangehouden.

Het Parool
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeerde zaterdag de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.  Beeld ANP
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeerde zaterdag de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.Beeld ANP

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zei eerder op zondag dat zo’n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.

De demonstranten die nog vastzitten, willen volgens de politie hun identiteit niet kenbaar maken. Het gaat om twee actievoerders die werden aangehouden voor het treffen van voorbereidingshandelingen.

Fossiele energie

Honderden klimaatactievoerders liepen zaterdag rond het middaguur de A12 in Den Haag op om een blokkade te vormen. Ze protesteerden tegen de manier waarop de overheid omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie. De demonstranten hadden onder meer spandoeken en borden bij zich met teksten als ‘Wij staan voor het recht op protest’, ‘Ga wat beters doen met al die poen’ en ‘Arresteer de échte klimaatboeven’. Activisten die geen gehoor gaven aan een oproep van de politie om te vertrekken, werden aangehouden.

Volgens XR wordt de volgende demonstratie op de A12 al gepland. De datum van deze actie maakt de klimaatactiegroep later bekend.

Amnesty International

Volgens Amnesty International kreeg niet iedereen de ruimte die hoort bij demonstraties. Het gaat om voorlopige bevindingen die de mensenrechtenorganisatie, die aanwezig was bij de actie zaterdag om het verloop te controleren, naar buiten brengt.

Als voorbeeld noemt de organisatie meerdere journalisten die door de politie werden gevorderd en meegenomen naar het bureau. “We zien dat een aantal dingen beter kan. Zo bleef het lang onduidelijk op welke grond mensen gevorderd en aangehouden werden. Dat zorgde voor veel onrust. De communicatie daarover kon beter,” zegt Amnesty.

Amnesty is nog bezig met het analyseren van beelden en informatie. Mogelijk komt de organisatie later met meer bevindingen.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden