Nog nooit zoveel positieve tests in één week, maar ziekenhuisopnames dalen nog steeds

De omikronvariant van het coronavirus raast als een wervelwind door ons land. In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 201.000 positieve tests vastgesteld, een stijging van 77 procent ten opzichte van de week ervoor.

Sebastiaan Quekel
 Gevaccineerden zitten in de wachtruimte na het ontvangen van de boosterprik. Beeld ANP
Gevaccineerden zitten in de wachtruimte na het ontvangen van de boosterprik.Beeld ANP

Experts reageren niet verbaasd op het nieuwe record. “Door de hoge besmettelijkheid van omikron is dit niet een onverwachte stijging. Dit zal nog wel even doorgaan,” zegt viroloog Bert Niesters.

Er is wel nog altijd een daling te zien in het aantal ziekenhuisopnames, al vlakt die wel af. In de afgelopen week belandde 11 procent minder nieuwe patiënten met corona in het ziekenhuis dan in de week ervoor. In de laatste weken van december rapporteerde het RIVM nog een daling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van respectievelijk 33 procent en 26 procent.

Hoewel de daling afvlakt, leidt omikron vooralsnog dus niet tot een explosieve toename van het aantal ziekenhuisopnames. “We zullen dus goed moeten nadenken over hoe we straks rustig aan kunnen versoepelen en op zoek gaan naar maatregelen die infecties drukken, maar het leven ook gezonde doorgang gunnen,” zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe.

Boosteren in Nederland

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt er rekening mee dat zeker de helft van de Europese bevolking de komende zes tot acht weken besmet kan raken met de omikronvariant. Die verwachting is voor een deel al terug te zien in ons land. Vorige week meldde het RIVM dat het in zeven dagen tijd 113.554 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was bijna 35 procent meer dan de week ervoor. Nu is het cijfer in een week dus bijna verdubbeld.

De omikronvariant van het coronavirus is sinds eind december dominant in Nederland. Dat betekent dat het bij meer dan de helft van alle vastgestelde besmettingen om die virusversie gaat. “We zien dat het uiteindelijke effect van de besmettingen erg afhangt van de mate van immuniteit in de maatschappij,” legt veldepidemioloog Amrish Baidjoe uit. “Door natuurlijk infectie en vaccinaties. Hierbij is het voor nu met name belangrijk hoeveel mensen al een booster hebben gehad. Dat ligt in Nederland nog niet bijster hoog ten opzichte van andere landen, mede door de te late start.”

Versoepelen?

Hoe dit zich de komende weken in ziekenhuisopnames zal vertalen, blijft gissen, zegt Baidjoe. Van het totaal aantal besmettingen deze week werd ruim de helft vastgesteld onder mensen van 15 tot en met 34 jaar. Die komen doorgaans niet zo snel in het ziekenhuis te liggen. Toch verwacht het LCPS (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding) dat de instroom van nieuwe patiënten halverwege januari zal gaan stijgen. Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden, kunnen coronapatiënten worden verplaatst. Zondag werden drie patiënten naar een andere regio vervoerd.

“Wij zitten nu in een situatie met strengere maatregelen, waar andere landen minder streng zijn,” zegt Baidjoe. “Je ziet dat overal infecties stevig stijgen, maar dat laat zich niet stevig vertalen naar veel meer ziekenhuisopnames. Dat gezegd hebbende is de druk in de zorg nog hoog, is er veel uitgestelde zorg. We zullen dus goed moeten nadenken over hoe we straks kunnen versoepelen.”

Ontwrichting in zorg

De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers is er echter niet gerust op dat de druk op de zorg snel zal afnemen, als blijkt dat de omikronvariant mensen minder ernstig ziek maakt dan de vorige virusvarianten. Op mogelijke versoepelingen van de huidige lockdown wil Kuipers niet vooruitlopen, het verloop van de pandemie in landen om ons heen stemt hem nog niet hoopvol.

Sommige mensen, onder wie Outbreak Management Team-lid Marc Bonten, wijzen naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Daar liggen minder mensen met corona op de intensive care. Kuipers denkt niet dat de ervaringen in die landen een voorbode zijn voor een kentering in de pandemie hier, en de gevolgen ervan voor de zorg en de samenleving.

Kuipers wijst erop dat in het Verenigd Koninkrijk weliswaar minder mensen op de ic liggen, maar het aantal ziekenhuisopnames daar wel ‘ontzettend hoog’ is. Een dergelijke toename in Nederland zou ‘echt tot ontwrichting in de zorg’ leiden.

Vrijdag besluit het kabinet hoe het verder moet met de coronamaatregelen. Kuipers wilde nog niet zeggen of er dan ook een persconferentie gehouden wordt, zoals onder de vorige coronaminister Hugo de Jonge altijd gebeurde. Morgen komt het Outbreak Management Team (OMT) weer bijeen, hun advies gaat vervolgens naar het kabinet.

Precieze cijfers week 2

De hoogste aantallen per 100.000 inwoners waren afgelopen week te zien bij de 18- tot en met 29-jarigen. Het aantal besmettingen was absoluut, maar ook per 100.000 inwoners het hoogst voor de leeftijdsgroep 18-24 jaar. Afgelopen week verdrievoudigde het aantal meldingen per 100.000 inwoners onder 18- tot en met 24-jarigen, vergeleken met vorige week. Onder 13- tot en met 17-jarigen en 25- tot en met 29-jarigen verdubbelde het aantal meldingen per 100.000 inwoners in een week. Het aantal positieve meldingen onder 80-plussers steeg, net zoals vorige week niet.

Bijna 590.000 mensen lieten zich testen bij de GGD, 66 procent meer dan de week ervoor. Het percentage positieve testen steeg verder naar 34,2 procent. Een steeds groter deel van de mensen laat zich testen bij de GGD na een positieve zelftest. Na deze zelftesten kreeg 88 procent ook bij de GGD een positieve uitslag. Ongeveer 23 procent van de coronatesten en 53 procent van alle positieve coronatesten bij de GGD is na een bekende positieve zelftest.

Het aantal opnames van patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis en op de ic daalde. Afgelopen week werden 873 mensen opgenomen (vorige week 1046) op de verpleegafdeling en 143 op de intensive care (vorige week 171). Mensen die op dit moment in het ziekenhuis worden opgenomen met Covid-19 kunnen met de deltavariant of met de omikronvariant besmet zijn. Welk gevolg de stijging van de positieve tests op het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat hebben, verwacht het RIVM de komende weken te zien.

Ook het aantal coronagerelateerde sterfgevallen daalde. Vorige week kreeg het RIVM 116 meldingen van sterfgevallen door. Een week eerder waren dat er 189.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden