Nieuws

Nóg meer wespen in aantocht: ‘Het zijn er nu al erg veel’

Nederland wordt overstelpt door wespennesten. In Amsterdam worden al vijf keer meer wespen dan vorig jaar geteld en er zijn nog meer wespen in aantocht. Moeten al die wespennesten echt worden verwijderd? Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University niet. Wespen verminderen de overlast van andere insecten, zoals vliegen en muggen, aanzienlijk.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De verwachting dat er dit jaar veel wespen zouden zijn, komt volgens Van Vliet inmiddels uit. Het zijn er nu al ‘heel erg veel’. Hij baseert zich op meldingen over wespennesten bij bestrijdingsdiensten, die soms zeggen dat ze het in twintig jaar niet zo druk hebben meegemaakt, en op waarnemingen. Eén leverancier van bestrijdingsmiddelen moest zelfs al nee verkopen.

Ook in Amsterdam is die drukte zichtbaar. Platform Beestjes kwijt, een netwerk van ongediertebestrijders, kreeg vorig jaar rond de zomer zo’n 15.000 verzoeken voor het bestrijden van wespennesten. Dit jaar zijn het er al 30.000. En er komen binnenkort nog veel meer wespen, verwacht Van Vliet: “Op veel plaatsen zijn de nesten nog in ontwikkeling en moet de piek van de overlast nog komen.”

Het kan hard gaan: “Een wespenkoningin is in staat om rond de 300 eitjes per dag te leggen als het nest in maximale ontwikkeling is. Een eitje komt na ongeveer vijf dagen uit. Het aantal koninginnen dat door een nest wordt groot gebracht varieert tussen de 750 in een klein nest tot wel 2000 in een groot wespennest.”

Hoge temperatuur in de winter

Jaren met veel en weinig wespen wisselen elkaar af. Dat komt onder meer doordat er in een jaar met veel wespen er minder voedsel is voor de insecten. “Daardoor is de conditie van de nieuwe koninginnen minder goed en treden er meer ziektes op.”

Vorig jaar waren er niet zoveel, dus dat het er nu een heleboel worden, is niet verbazend. Een andere oorzaak is ook de temperatuur. Uit een Engelse studie bleek dat hoe hoger de temperatuur in de winter en het voorjaar is, hoe hoger het aantal gewone wespen zal zijn, aldus Van Vliet. “En de afgelopen wintertemperatuur staat met 5,7 graden op de zesde plaats van warmste winters sinds 1901. Het voorjaar is met 10,2 graden uitgekomen op de zeventiende plaats.”

Kruidnagel en lavendel

Je kunt wespen wegjagen met scherpe geuren (kruidnagel, lavendel), want daar houden ze niet van. Wat je vooral niet moet doen, zegt Van Vliet, is een wespenval vlak bij je deur of op je terrasje ophangen. “Uit experimenteel onderzoek blijkt dat wespen sneller op objecten afvliegen als ze meer wespen zien rondom zo’n object. Zelfs namaakwespen hebben hetzelfde effect.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden