Nog maar kleine meerderheid vóór Zwarte Piet

Steeds minder Nederlanders vinden dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Waar vorig jaar 71 procent dat nog vond, is dat percentage nu gedaald naar 55 procent, een kleine meerderheid. Mensen die van mening zijn veranderd, doen dat vooral ‘om de lieve vrede te bewaren’.

Cyril Rosman
Sinterklaas tijdens de intocht in Amsterdam. Beeld anp
Sinterklaas tijdens de intocht in Amsterdam.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag onder ruim 29.000 leden van het EenVandaag opiniepanel. Uit peilingen van voorgaande jaren blijkt dat het draagvlak voor Zwarte Piet al jaren afneemt: in 2013 wilde 89 procent van de ondervraagden niets aanpassen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Inmiddels is dat percentage dus gedaald naar 55 procent. Van de leden van het opiniepanel die meededen aan het onderzoek is 34 procent nu voor aanpassing van het uiterlijk van Piet, 11 procent heeft geen mening.

De demonstraties tegen Zwarte Piet begonnen in 2011, bij de landelijke intocht in Dordrecht. In de jaren daarna werd het maatschappelijk debat steeds feller en de demonstraties én tegendemonstraties steeds talrijker. De landelijke intocht van Sinterklaas, komende zaterdag, is dit jaar vanwege de coronamaatregelen op een geheime locatie. Op verschillende locaties in het land zijn demonstraties van actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Premier Rutte

De ondervraagden die het afgelopen jaar van mening zijn veranderd over de kleur van Piet zeggen dat ze dat vooral doen ‘om de lieve vrede te bewaren’. ‘Ze willen van de maatschappelijke onrust en de demonstraties af,’ zo blijkt uit de enquête. Ook de uitspraak van Mark Rutte, afgelopen zomer, dat zijn standpunt over Zwarte Piet veranderd is, speelt mee. Zeven procent van de mensen die vorig jaar stelden dat Piet zwart moest blijven, zegt dat de uitspraak van de premier invloed heeft gehad op hun keus dit jaar.

Dat er bij de landelijke intocht, die live op tv wordt uitgezonden, alleen roetveegpieten meelopen met Sinterklaas, lijkt steeds meer geaccepteerd: vorig jaar vond 31 procent van de mensen het acceptabel, dat percentage is gestegen naar 47 procent. EenVandaag vroeg de leden van het opiniepanel ook naar de toekomst van Piet. Een overgrote meerderheid ziet de traditionele Zwarte Piet verdwijnen, slechts 19 procent denkt dat er over tien jaar nog ouderwetse Pietfiguren meelopen in gemeentelijke intochten.

Facebook

Dat webshops en techbedrijven Zwarte Piet in de ban doen, kan niet op veel goedkeuring rekenen: 68 procent is tegen het verbod van Facebook op foto’s van Zwarte Piet, 60 procent is het oneens met webshops die geen producten meer verkopen waar een Zwarte Piet op staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden