Update

Nog geen grote versoepelingen, maar hoger onderwijs kan open vanaf 26 april

Studenten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, andere verruimingen gaan op z’n vroegst 28 april in. Burgemeesters willen meer mogelijkheden voor terrassen, maar dat zit er niet in. Wel belooft het kabinet wekelijks opnieuw te kijken naar de opties.

Niels Klaassen en Edwin van der Aa
Er wordt geen college gegeven aan de studenten tandheelkunde in het ACTA. De stoelen zijn wel op afstand vrijgehouden en afgezet met linten.  Beeld Hollandse Hoogte / marlieswessels.nl
Er wordt geen college gegeven aan de studenten tandheelkunde in het ACTA. De stoelen zijn wel op afstand vrijgehouden en afgezet met linten.Beeld Hollandse Hoogte / marlieswessels.nl

De heropening van het hoger onderwijs staat los van het gefaseerde versoepelingsplan dat het kabinet dinsdag presenteert. Vorige week lekte uit dat het de bedoeling was terrassen en winkels per 21 april te openen en dat de avondklok plus bezoekrestricties dan ook geschrapt zouden worden.

Maar met dagelijks gemiddeld ruim 7000 nieuwe infecties en bijna 800 coronapatiënten op de ic durft het kabinet die eerste grote stap niet al volgende week aan, maar op zijn vroegst pas op 28 april. Over de terrassen zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) maandag, voor aanvang van een overleg met collega-ministers: “De situatie is epidemio­logisch nog niet zo dat we dat verantwoord vinden.”

“De piek in de ziekenhuizen is in zicht, maar we zijn er nog niet overheen,” vertelde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). “Als we er overheen zijn, kunnen we de volgende stap zetten met versoepelingen.”

Hoe het stappenplan er precies uit komt te zien – welke versoepelingen allemaal tegelijkertijd kunnen ingaan en onder welke voorwaarden – is nog onduidelijk. Maar het kabinet wil wel wekelijks gaan bekijken of er coronamaatregelen kunnen worden versoepeld, zei Grapperhaus gisteravond na afloop van het Veiligheidsberaad (de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s) met het kabinet.

Niet meer te handhaven

De burgemeesters dringen juist aan op een heropening van terrassen of grote ‘doorstroom­locaties’ om in geval van mooi weer de drukte te kunnen spreiden. “Dit is niet meer te handhaven, behalve met een waterkanon,” zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag in het NOS Radio 1-journaal. “Dan komen wij op een agressieve manier tegenover onze bevolking te staan. Wij vinden dat er een gecalculeerd risico genomen moet worden, net als met het basisonderwijs,” vindt Aboutaleb. “De vraag is wat zwaarder weegt: het gevaar op besmettingen, of het welzijn van mensen en regels die niet meer gehandhaafd kunnen worden?”

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheids­beraad voegde er gisteren aan toe: “We willen een openingsplan hebben en het is logisch om dan in de buitenruimte te beginnen. Dat hebben we de minister meegegeven en daarover moet het kabinet besluiten. Buiten is de druk het grootste, ook qua handhaving. Natuurlijk kun je pas stappen zetten als het veilig genoeg is. Maar daar komt de vaccinatie in beeld.”

Bijval van medici

De burgemeesters krijgen bijval uit verrassende hoek: diverse ziekenhuizen steunen de roep om snelle, gecontroleerde heropening van terrassen. Mark Kramer, lid van de raad van bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC), zegt: “In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar. Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.”

Volgens de internist is de druk onverhoopt hoog in het Amsterdam UMC. Hij ziet daarom geen mogelijkheid voor andere versoepelingen. “De enige uitweg uit deze ellende is vaccineren, vaccineren, vaccineren.” Eerder liet de bestuursvoorzitter van het OLVG al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.

Ook het Medisch Spectrum Twente in Enschede sluit zich bij de burgemeesters aan. “De zorg is belangrijk, maar niet de enige factor waar de ­regering rekening mee moet houden,” zei een woordvoerder van het ziekenhuis. “Mensen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten. Het is beter als dat op een veilige, gecontroleerde manier kan.”

De grote verruimingen – in de horeca, de detailhandel en rond de avondklok – staan wel los van ingrepen in het onderwijs of bijvoorbeeld de bso’s, meldt een ingewijde. De buitenschoolse opvang is nog altijd gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden