PlusNieuws

Nieuwe verplichte gedragscursus voor hardrijders en bestuurders onder invloed van drugs

Wie vanaf 1 april wordt betrapt op het rijden met extreem hoge snelheid buiten de bebouwde kom of onder invloed van drugs, wordt aangemeld voor een verplichte gedragscursus bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Voor deze cursussen verwacht het CBR bijna tienduizend deelnemers per jaar.

Ariën Prins
Politiecontrole in de Houthavens in Amsterdam. Beeld Mariette Carstens/ANP
Politiecontrole in de Houthavens in Amsterdam.Beeld Mariette Carstens/ANP

Er zijn al cursussen over gevaarlijk rijgedrag en alcohol, maar die voor rijden met drugs is nieuw. Ook de maatregel voor hardrijders buiten de bebouwde kom is een primeur; die richt zich vooral op jonge weggebruikers die voor het eerst in de fout gaan.

Bij een snelheidsoverschrijding van 50 kilometer per uur kan de verplichte cursus worden opgelegd. Voor rijden langs wegwerkzaamheden en voor scooterrijders ligt de grens op 30 kilometer per uur te hard. Van wie niet komt opdagen bij een opgelegde cursus wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

De maatregelen op basis van de nieuwe Educatieve Maatregel Drugs (EMD) zijn volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nodig omdat het aantal ongelukken als gevolg van gevaarlijk rijgedrag maar niet wil afnemen. Het aantal verkeersdeelnemers dat onder invloed van drugs wordt aangehouden neemt toe: voor onderzoek naar de rijgeschiktheid van drugsgebruikers moesten zich vorig jaar 5139 mensen melden, een kwart meer dan in 2021.

Dertigduizend cursisten per jaar

In 72 procent van de gevallen was sprake van cannabisgebruik. Maar ook gecombineerd drugsgebruik komt veel voor, zegt Sjoerd Houwing, teamleider research en development van het CBR. “Met een jointje voelen mensen zich bijvoorbeeld te sloom om te rijden, dus wordt een lijntje coke genomen om weer scherp te worden. Dan gaat je reactiesnelheid inderdaad omhoog, maar tegelijk zit je opgefokt achter het stuur, en veel te dicht op je voorganger.”

Met de nieuwe cursusvarianten groeit het aantal cursisten naar verwachting naar bijna dertigduizend per jaar. Het CBR denkt die toestroom aan te kunnen; er zijn voldoende docenten beschikbaar.

Tijdens een cursus moeten de overtreders meerdere dagdelen met een docent en lotgenoten in gesprek. De deelnamekosten zijn voor eigen rekening en liggen, afhankelijk van het soort cursus, tussen de 691 en 1285 euro. Dat is exclusief reiskosten en het eventueel opnemen van vrije dagen. De strafrechtelijke boete en een eventuele rijontzegging komen daar nog bij.

Gedragsverandering

Hoewel veel deelnemers er anders tegen aankijken, is de verplichte cursus formeel geen straf. Het CBR wil er een gedragsverandering mee bewerkstelligen. 75 procent van de cursisten is jonger dan 35 jaar.

“We zien grofweg twee groepen,” zegt Houwing. “In de eerste plaats jonge mannelijke bestuurders, meestal tot 25 jaar. Van hen zijn de hersenen nog niet volgroeid. Ze overschatten hun eigen vaardigheden en onderschatten de risico’s. Groepsgedrag speelt daarbij een grote rol. Afschrikcampagnes hebben geen effect, omdat ze altijd zullen zeggen dat het voor hen niet geldt.”

“De tweede groep bestaat uit – alweer – mannen die veel kilometers maken, zeg maar de vertegenwoordigers. Ze zijn veel op de weg en lopen dus ook meer kans om door de politie gepakt te worden.”

Wanneer op cursus?

Het CBR kent diverse verplichte gedragscursussen. Iemand komt er pas voor in aanmerking als die is staande gehouden door de politie. Betrapt worden door een flitspaal of trajectcontrole is niet voldoende. De politie moet melding doen bij het CBR. Het CBR beoordeelt dan of er daadwerkelijk een uitnodiging volgt. Niet alle politiekorpsen zijn even consequent met het doen van meldingen. Door voorlichting aan politiekorpsen hoopt het CBR de ‘aanmeldbereidheid’ van agenten te vergroten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden