Nieuwe twijfels in proces-Wilders

Eindigt het proces tegen Geert Wilders nu nieuwe informatie wijst op ongeoorloofde politieke bemoeienis? Het gerechtshof wil het naadje van de kous weten.

Tobias den Hartog
Wilders tussen zijn advocaten Carrie Knoops-Hamburger en Geert-Jan Knoops. Beeld ANP
Wilders tussen zijn advocaten Carrie Knoops-Hamburger en Geert-Jan Knoops.Beeld ANP

Woensdag om 12.00 uur moest er in de postbus van het Haagse gerechtshof een pak papier landen. Het hof wil namelijk van het Openbaar Ministerie een serie nota’s, e-mails en ambtsberichten waarin Wilders bewijs ziet dat zijn proces een poging is om hem politiek monddood te maken.

De PVV-leider is er heilig van overtuigd dat voormalig minister Ivo Opstelten (VVD) om die reden het Openbaar Ministerie onder druk heeft gezet om Wilders te vervolgen.

Die theorie kreeg vorige week nieuwe voeding, toen RTL nog niet eerder geopenbaarde documenten kreeg van het ministerie van Justitie. Daarin is te lezen hoe ambtenaren suggesties deden aan het OM voor als Wilders naar hen zou uithalen in de media zodra het strafproces over zijn ‘minder Marokkanen’-oproep zou worden aangekondigd.

Cruciaal daarbij is de datum van de stukken: op het moment van versturen in 2014 zou er formeel nog geen besluit hebben gelegen Wilders te vervolgen. Er zou toen alleen nog maar een ‘voornemen’ zijn geweest. Advocaat Geert-Jan Knoops ziet daarom politieke bemoeienis uit het departement voordat Wilders door het OM tot verdachte werd bestempeld.

Knoops benadrukte gisteren het belang van de documenten: in eerdere verhoren tijdens dit proces van Opstelten, de toenmalige OM-baas en hoge ambtenaren, hadden zij geheugenverlies. “Deze documenten zijn toen gewoon achtergehouden. Uw hof is om de tuin geleid.”

Het Openbaar Ministerie wuift dat allemaal weg. Het besluit Wilders te vervolgen nam het OM zelf. Opstelten had een ministeriële instructie hiertoe kunnen geven, maar dat deed hij niet. Een goed deel van de opgeduikelde nota’s dateert van ná het besluit tot vervolgen. En aan wat ambtenaren onderling uitwisselen, heeft het OM geen enkele boodschap.

Beveiligingsaspecten

Huidig minister van Justitie Ferd Grapperhaus houdt deze lijn aan. Hij antwoordde dinsdag tijdens de zitting op Kamervragen dat gesprekken tussen Opstelten, ambtenaren en de top van het OM alleen gingen over procedurele zaken.

Daarbij ging het er volgens het ministerie bijvoorbeeld om dat de afdeling communicatie erbij moest worden betrokken als het persbericht de deur zou uitgaan. Of over ‘eventuele beveiligingsaspecten’ die onder de loep genomen moesten worden. En over de vraag of de minister-president geïnformeerd diende te worden over ‘de genomen vervolgingsbeslissing’.

Niettemin oordeelde het gerechtshof na een dag bakkeleien dat het de e-mails en ambts­berichten nog eens wil bestuderen. En dan niet in de vorm zoals RTL die kreeg – waarbij grote delen waren weggelakt, zoals namen van afzenders en ontvangers. De rechters willen de originele volledige variant zien, om morgen te beoordelen of het Openbaar Ministerie haar recht op vervolging niet heeft verspeeld.

Het kan een klein succesje worden genoemd voor Wilders, tegen wie net als bij de rechtbank een geldboete van 5000 euro is geëist. Als hij het hof kan overtuigen dat het OM hem niet langer geloofwaardig kan vervolgen, eindigt de zaak. Zo niet, dan heeft advocaat Geert-Jan Knoops een pleidooi van 426 pagina’s gereed met argumenten voor vrijspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden