Nieuwe termijn voor KLM-baas Elbers

Pieter Elbers staat ook de komende jaren aan het hoofd van luchtvaartmaatschappij KLM. Het bestuur van moederbedrijf Air France-KLM bevestigt onder voorwaarden akkoord te zijn met een nieuwe termijn van vier jaar. 

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Wisselgeld is dat de Canadese topman Ben Smith commissaris wordt bij KLM, en Elbers op zijn beurt niet de nummer twee van Air France-KLM. Hij moet de status van 'vice-ceo' delen met zijn tegenhanger bij Air France. KLM streefde lang naar die positie, maar heeft de strijd verloren.

Lastig
Elbers zou door de directie van Air France-KLM worden gezien als een lastige sta-in-de-weg bij de plannen van het moederbedrijf om de structuur te wijzigen. Hij lag meermaals dwars bij plannen van het moederbedrijf om de autonomie van KLM in te perken.

Ook komt er nauwere samenwerking tussen de onderdelen van Air France en KLM. Wat dat inhoudt, is nog onduidelijk. In ieder geval worden de banden aangehaald bij het bepalen van bestemmingen, de samenstelling van de vloot, personeelszaken, it en digitale strategie.

Wantrouwen
De benoeming van Smith als commissaris is lang tegengehouden door KLM, dat de benoeming als motie van wantrouwen ervaarde. Door toezicht te houden op zijn eigen besluiten als topman, kan Smith de touwtjes bij KLM aanhalen. De raad van commissarissen van KLM bestaat al voor het merendeel uit Fransen.

De afgelopen weken ontspon zich een machtstrijd waarbij Smith weigerde Elbers te steunen, zolang het commissariaat voor de Canadees niet werd bevestigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden