Nieuwe supersnelle coronatest blijkt betrouwbaar genoeg

Een onderzoeker van UMC Utrecht legt tijdens een proef de uitslag van een sneltest en een normale coronatest naast elkaar. Beeld ANP
Een onderzoeker van UMC Utrecht legt tijdens een proef de uitslag van een sneltest en een normale coronatest naast elkaar.Beeld ANP

In de ontwikkeling van snelle coronatesten is een belangrijke stap gezet: twee eiwittesten blijken na onderzoek betrouwbaar genoeg om ze in te zetten in de teststraten. Binnen een kwartier kunnen ze al de uitslag geven.

Malika Sevil

Op verschillende plekken in het land wordt proefgedraaid met vijf sneltesten. Nu blijken twee daarvan – die werden onderzocht in de teststraten van Utrecht en Breda – hun werk goed genoeg te doen. De supersneltesten, klaar in een kwartier, worden gezien als een belangrijke stap om de doorstroming in de teststraten te bevorderen. VWS heeft alvast 2,4 miljoen sneltesten besteld.

Nu moeten mensen die zich laten testen 24 tot 48 uur op de uitslag wachten, vaak duurt het langer. De hoop is dat met een betere doorstroming ook personeel in de zorg en het onderwijs sneller kan worden getest en niet onnodig thuis hoeft te zitten. Ook het RIVM noemt de resultaten ‘bemoedigend’. De volgende stap is dat onderzocht wordt hoe deze testen op grote schaal kunnen worden ingezet. Ook moet gekeken worden in welke context ze gebruikt worden, bijvoorbeeld in verpleeghuizen of voor bepaalde doelgroepen. Wanneer de sneltesten echt worden ingevoerd, is nog niet bekend.

De goedgekeurde testen werken als een soort zwangerschapstest, maar dan met speeksel. UMC Utrecht en de GGD in Utrecht hebben de test wekenlang uitgeprobeerd in de teststraat, waar mensen naast de gewone PCR-test ook een sneltest kregen. Wat bleek: de sneltest viste niet alle besmette gevallen eruit, maar toch is arts-microbioloog Marije Hofstra, die de test onderzoekt, hoopvol. “Ongeveer de helft van de mensen deed hieraan mee, waardoor we 1257 keer de testen hebben kunnen vergelijken. Daarvan hebben 90 personen positief getest met de sneltest en 123 met de PCR-test.”

Soepele doorstroming

Een verklaring voor het verschil is volgens Hofstra dat de sneltest minder snel aanslaat bij mensen die minder virus bij zich dragen, bijvoorbeeld omdat ze al wat langer klachten hebben. “Dat hoeft niet erg te zijn, omdat mensen met een lagere hoeveelheid virus waarschijnlijk minder bijdragen aan nieuwe besmettingen.”

In een teststraat is het doel toch om de besmettelijkste mensen te vinden, dus dan kunnen de tijdswinst en de soepele doorstroming de doorslag geven om de sneltesten toch te gaan gebruiken.

100 procent overlap

Bij de GGD in Amsterdam wordt, in samenwerking met TNO, de zogeheten Lamp-test uitgeprobeerd – een snellere PCR-test, die binnen drie kwartier uitsluitsel moet geven. De test­resultaten in het lab zagen er goed uit, met een 100 procent overlap van de resultaten. De GGD verwacht binnen nu en twee weken 800 mensen dubbel getest te hebben. Dan moet blijken of ook deze test het predicaat ‘betrouwbaar’ krijgt.

Volgens een woordvoerder van de GGD wordt, naast de betrouwbaarheid van de test, ook gekeken naar hoe de test op grote groepen mensen moet worden ingezet. In de teststraat van de RAI gaan ze ook robots inzetten om de buisjes te begeleiden. “De snelheid van de diagnose is één, maar vaart in de logistiek houden is een tweede.”

Een kanttekening die Mariken van der Lubben, het hoofd van het laboratorium van de GGD in Amsterdam, maakt is dat sneltesten ‘ons weliswaar kunnen helpen om iets meer vrijheid te krijgen en te zorgen dat het aantal besmettingen terugloopt’. Maar er komen veel meer factoren bij kijken: afstand houden, in sommige situaties in quarantaine blijven, het is veel breder dan alleen testen. Ook met een goedwerkende sneltest hebben we ons leven van een jaar geleden nog niet terug.”

Hoe werkt de sneltest?

De sneltesten die nu gevalideerd zijn door het Amphia Ziekenhuis in Breda en het UMC Utrecht meten de aanwezigheid van eiwitten (antigenen) op het oppervlak van het virus. Het werkt een beetje als een zwangerschapstest, al wordt hier een keel/neusmonster gebruikt. Het wattenstokje gaat in een buisje met vloeistof, die wordt gedruppeld op een teststrookje. Binnen een kwartier is er een uitslag. In de teststraat in de RAI wordt getest hoe goed en betrouwbaar de zogeheten Lamp-test is, een snelle PCR-test. Verder wordt in Nederland onderzocht of een ademtest soelaas kan bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden