Nieuwe stikstof-rekentool maakt sommige bouwprojecten toch mogelijk

Sommige projecten die door de stikstofuitspraak van de Raad van State stilliggen, kunnen binnenkort mogelijk toch weer doorgaan.

ANP/Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet komt met een nieuwe rekenmethode die het verlenen van vergunningen voor kleine projecten toch mogelijk moet maken.

Projecten waarvan met deze methode kan worden bewezen dat ze de natuur niet raken, komen in aanmerking voor een vergunning. Vanaf maandag 16 september kunnen initiatiefnemers gebruikmaken van de nieuwe rekentool, zegt landbouwminister Carola Schouten.

Amsterdam

In Amsterdam staan meerdere grote en kleine projecten stil door de stikstofuitspraak. Op Amsterdam Centraal wordt bijvoorbeeld aan het programma ‘Hoogfrequent Spoorvervoer’ gewerkt. Het Marine Etablissement Amsterdam staat ook op de lijst.

In de provincie Noord-Holland staat de bouw van zo’n tienduizend woningen op losse schroeven door de uitspraak. Verder gaat het om 24 wegen, 39 vergunningen voor landbouw en 18 voor recreatie, evenementen of toerisme. Ook worden 62 vergunningen op het gebied van industrie geraakt.

PAS

De Raad van State zette in mei een streep door het Nederlandse stikstofbeleid en dus ook door de rekenmethode die in het verleden werd gebruikt. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) biedt niet genoeg bescherming aan zogenoemde Natura 2000-gebieden, oordeelde de Raad.

Om te voorkomen dat veel bouwplannen door het vonnis lange tijd stil blijven liggen, laat minister Schouten onderzoek doen naar mogelijke oplossingen op de lange termijn door oud-minister Johan Remkes. Dat onderzoek zal waarschijnlijk eind september klaar zijn.

De overheid moet volgens de bewindsvrouw overigens ‘per project’ kijken wat er door kan gaan. Verder wil Schouten ‘fundamenteler kijken hoe we ervoor gaan zorgen dat de stikstofuitstoot wordt verminderd’. Waar wel stikstof wordt uitgestoten, moet vooral worden gezorgd dat de uitstoot de natuur niet schaadt.

Reactie werkgeversorganisaties

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn niet direct overtuigd van het nut van de nieuwe rekenmethode. De werkgeversorganisaties vragen zich af hoeveel van de 18.000 projecten die nu op slot zitten, geholpen zijn met de oplossing van landbouwminister Carola Schouten.

In een reactie op de nieuwe rekenmethode zeggen ze in een gezamenlijke verklaring: “Goed dat er nu wat gebeurt, maar als dit er alleen voor zorgt dat een dakkapel of een enkel huis weer mag worden gebouwd, dan is het te weinig en wordt de urgentie kennelijk nog steeds niet gevoeld.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden