Nieuwe routekaart: kabinet gaat weer per regio alarmfase corona weergeven

Het kabinet gaat de 25 veiligheidsregio’s weer een eigen alarmfase meegeven, naast de landelijke ingrepen. In alle regio’s is het niveau nu nog ‘zeer ernstig’.

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

De vier hoofdfasen zijn waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Bij het besluit over de alarmfase per regio wordt alles meegewogen: zowel de cijfers (opnamen, reproductiegetal, besmettingen) als de context (naleving, de rol van kwetsbare groepen, de aanwezigheid van mutanten). Het kabinet velt daarop een oordeel.

Bij twee of minder regio‘s in ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ gelden er maatregelen per regio, maar die fase is momenteel ver weg. Daarentegen gelden extra maatregelen in het hele land als er drie of meer regio’s in ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ zitten. In alle 25 regio’s is het niveau nu nog ‘zeer ernstig’, is te zien op het coronadashboard van de overheid.

De routekaart van het kabinet loopt ditmaal ook terug naar lichtere scenario’s. Er kan worden besloten om minder maatregelen af te kondigen als de druk op de zorg (ic-opnames en ziekenhuisopnames) gedurende twee weken daalt en het reproductiegetal kleiner dan 1 is. Ook dit is een afweging waarin heel veel zaken worden meegewogen, niet alleen de cijfers.

Onderwijs

Het onderwijs en de kinderopvang worden zoveel mogelijk gespaard. Op alle niveaus wil het kabinet het leren door laten gaan. Alleen als de hoogste schaal is bereikt wil het kabinet verzwaringen toepassen zoals het verminderen van fysiek onderwijs.

De horeca krijgt direct vanaf het niveau waakzaam met maatregelen te maken. Restaurants en cafés moeten dan om middernacht de deuren sluiten. Nachtclubs en disco’s moeten in alle vier fases dicht blijven.

De omstreden avondklok staat ook in de routekaart. Die zal alleen in de laatste fase mogelijk als verzwaring worden ingezet.

Nog geen volledige terugkeer naar normaal

In de nieuwe routekaart wordt geen rekening gehouden met een volledige terugkeer naar normaal. Sterker nog, de Britse variant van het coronavirus houdt ons voorlopig nog in zijn greep. Dus is een landelijke terugkeer naar een lichtere fase de komende tijd niet aan de orde.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat ook terecht, gezien de angst voor een derde golf. Toch is de kaart alvast gemaakt, vanwege de behoefte aan perspectief bij politici en burgers.

Het kabinet heeft een aantal extra maatregelen aangekondigd die nog niet op de oude routekaart stonden, vooral in de categorieën ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Zo kan in de toekomst al eerder een verbod op bezit en gebruik van alcohol worden afgekondigd en wordt er bij huwelijken sneller teruggeschakeld qua aantallen gasten.

Coronamaatregelen Routekaart Beeld -
Coronamaatregelen RoutekaartBeeld -
Coronamaatregelen Routekaart Beeld -
Coronamaatregelen RoutekaartBeeld -
Coronamaatregelen Routekaart Beeld -
Coronamaatregelen RoutekaartBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden