Nieuwe reactor in Petten stap dichterbij

Het plan voor een nieuwe reactor voor medische isotopen in Petten (Noord-Holland) wordt steeds concreter. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft de Tweede Kamer laten weten dat meerdere private partijen willen investeren in het project.

ANP / Het Parool
Oude reactor in Petten.  Beeld ANP
Oude reactor in Petten.Beeld ANP

“Nu zich meerdere private investeerders hebben gemeld kunnen we echt aan de slag,” aldus Bruins. Wie deze financiers zijn, noemde de minister niet. Met de bouw van de Pallas-reactor moet medio 2021 worden begonnen.

Bruins: “De nieuwe reactor is van het grootste belang voor de continuïteit van tal van medische behandelingen. Bovendien houden we de expertise op het gebied van medische isotopen in Nederland, én het is goed voor de werkgelegenheid.”

Behandeling kanker

Medische isotopen zijn essentieel bij de behandeling van kanker en andere ernstige aandoeningen. Elk jaar worden 400.000 zogenoemde diagnostische scans uitgevoerd en ruim 4000 behandelingen. Dagelijks worden wereldwijd 30.000 patiënten behandeld of gediagnosticeerd met isotopen afkomstig uit Petten.

Om patiëntenzorg met medische isotopen ook na die tijd te kunnen garanderen, en om niet afhankelijk te zijn van andere landen, is de bouw van een nieuwe reactor volgens het kabinet noodzakelijk.

Al in 2012 troffen het Rijk en de provincie de eerste voorbereidingen voor de nieuwe reactor. De kosten voor de bouw van de nieuwe reactor worden geraamd op 600 tot 800 miljoen euro. De huidige reactor is al zestig jaar in bedrijf en zal naar verwachting rond 2025 sluiten.

Levenszekerheid wereldwijd in gevaar

Vijf van de in totaal zes reactoren voor medische isotopen in Europa zijn volgens gezondheidsinstituut RIVM ‘op gevorderde leeftijd’ en zullen vroeg of laat moeten sluiten. In Nederland staat er een. Zou de oude reactor in Petten dichtgaan zonder dat er een nieuwe komt dan brengt dat volgens het RIVM de leveringszekerheid wereldwijd in gevaar.

“Als een grote reactor of een van de gespecialiseerde laboratoria onverwacht uitvalt, kunnen op wereldschaal leveringsproblemen ontstaan. Bij een onverwachte uitval kunnen de overige reactoren de vraag lang niet altijd opvangen, wat de leveringszekerheid voor de wereld vrij onzeker maakt,” aldus het RIVM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden